Absurdita v Pardubicích. Radnice chce investovat miliony do domu, který čeká demolice

Pardubice chtějí investovat miliony do domu, který čeká demolice (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice se chystá investovat do protihlukových opatření v bytovém domě, který přitom plánuje zbourat. V lokalitě, kde dům stojí, chce nechat postavit autobusový terminál. Pokud ale dům nebude mít protihlukovou zábranu, radnice může přijít o desítky milionů ze švýcarské dotace na už opravené přednádraží.

Město by mělo dostat na opravený dopravní terminál 108 milionů korun z fondu česko-švýcarské spolupráce. Podmínkou je kolaudační rozhodnutí do konce září. Radnice ho ale nezíská, dokud v nedalekém bytovém domě nevybuduje protihlukovou zábranu za bezmála dva miliony korun.

Dům je určený k demolici a město z něj před časem vystěhovalo i nájemníky. Stále v něm ale zůstávají dva páry seniorů, kteří odmítli odejít. Protože tedy dům dál stojí, musí město v bytech, kde zůstávají nájemníci, udělat stavební úpravy. 

Senioři o další protihluková opatření nestojí. Uvnitř podle nich hluk není a zásahy do bytů nechtějí. „Hygienická stanice nemůže dát kladný posudek ke kolaudaci, dokud jsou tam nějaké byty. Pokud jsou, musí být ochráněny proti hluku,“ tvrdí ale náměstkyně primátora Pardubic Helena Dvořáčková (ANO).

Původně měla stát u domu vysoká skleněná stěna, radnice ale kvůli ceně plány změnila. Nyní chce už podruhé vyměnit okna i dveře a upravit odvětrávání bytů. Mnozí zastupitelé jen nevěřícně kroutí hlavou. „Buď tam dům chceme, nebo ho tam nechceme. Pokud ho tam nechceme, tak je neekonomické vynakládat prostředky na protihluková opatření,“ domnívá se Karel Haas (ODS).

Město navíc už před časem sklidilo kritiku za to, že se bytový dům rozhodlo zbourat. Radnice do něj totiž v posledních letech investovala 14 milionů korun. V domě se vyměnila okna, dveře i výtahy a celý byl zateplen. Radnice se ale nyní brání tím, že jen zachraňuje peníze z dotací. 
Ve čtvrtek tak zastupitelé odhlučnění domu zřejmě schválí a dotaci tím zachrání. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Nový terminál je zatím ve zkušebním provozu. Radnice plánuje oficiální otevření v úterý 27. června. Součástí terminálu jsou informační cedule s odjezdy autobusů a vlaků, které informují o případném zpoždění spojů. Novinkou je cyklověž se samoobslužným parkovacím systémem. Město ho chce zprovoznit o prázdninách.