Senioři se postavili pardubické radnici. Zrekonstruovaný dům určený k demolici nechtějí opustit

Senioři se postavili pardubické radnici. Z domu určeného k demolici odmítají odejít (zdroj: ČT24)

Dva seniorské páry jsou ve sporu s pardubickou radnicí. Odmítají totiž opustit dům, který je určený k demolici. Podle radnice nesplňuje hlukové limity, na jeho místě má vyrůst autobusový terminál. Dům přitom město nedávno zrekonstruovalo za několik milionů korun.

Rekonstrukce domu, který chce teď město zbourat, stála 14 milionů korun. Nová jsou okna, dveře i zateplená fasáda. Demolice má stát dalších 7 a půl milionu. Dům už opustily desítky nájemníků.

„Tady platí usnesení zastupitelstva, že dům je určený k demolici, nic víc, nic míň,“ uvedla náměstkyně primátora Pardubic Helena Dvořáčková (ANO).

Vystěhovat se dobrovolně ale odmítají dva manželské páry, které v tomto domě bydlí už desítky let a chtějí tam dožít. „Neberou ohledy a tady se spousta lidí odstěhovala jen proto, že měla strach,“ říkají Marta a Zdeněk Vosáhlovi. „Je to výpověď ve veřejném zájmu, ovšem nikdo neví, co vlastně je ten veřejný zájem,“ uvedl obyvatel domu Josef Čáp.

Dům určený k demolici
Zdroj: ČT24

Plány radnice zpochybňují i architekti. Terminál se podle nich na místo domu nevejde, a i když demolici zastupitelé schválili, peníze na ni odmítli už dvakrát uvolnit. Poslední obyvatelé domu zároveň nepřijali dvacet tisíc korun, které jim město za vystěhování nabídlo. „Město po nich chtělo, aby své byty opustili a odstěhovali se jinam, někteří z nich nebyli v takové finanční situaci, aby si to mohli dovolit,“ vysvětluje Dvořáčková.

Na vystěhování mají zbylí senioři tři měsíce. Výpověď z nájmu ale chtějí napadnout a hledají teď právníky.