Přes uzavřené Červenohorské sedlo chtěl projet kamion, způsobil škodu 6 milionů

Pokus řidiče kamionu projet přes Červenohorské sedlo, kde je státní silnice v současnosti uzavřená a probíhá její rekonstrukce, způsobil šestimilionovou škodu. Poničil čerstvě položený asfalt a navíc poškodil i pracovní stroj a svodidla. Silničáři se nyní snaží nalézt způsob, jak dodržet červnový termín konce uzavírky.

Kamiony vyšší než čtyři metry by během opravy silnice na Červenohorském sedle měly jezdit z Jeseníku do Šumperku přes Vrbno pod Pradědem a Bruntál. Přesto se ve středu objevila nákladní souprava přímo na Červenohorském sedle. Řidiče nezarazily značky, ale ani nově položený asfalt. „Přijel až do míst, kde se dělala pokládka nového povrchu vozovky,“ popsala policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Když zjistil, že přes sedlo opravdu neprojede, začal pětatřicetiletý muž kamion otáčet. Při tom poškodil svodidla, stavební stroj, který na místě stál, a také samotný kamion. Mimo jiné prorazil palivovou nádrž, ze které začala vytékat nafta. S takto poškozeným vozidlem se pak překvapivě vydal na zpáteční cestu do Jeseníku. Policisté jej dostihli až v Domašově, tedy na místě, kde původně měl odbočit na objízdnou trasu. Tím pádem projel s protrženou nádraží po celém již zrekonstruovaném úseku silnice I/44.

Poškozená silnice na Červenohorském sedle
Zdroj: Policie ČR

Právě to způsobilo největší škodu. „Protože při úniku nafty došlo ke znehodnocení čerstvě položeného asfaltového povrchu, je v tuto chvíli způsobená škoda vyčíslena zhruba na šest milionů korun,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové vytékala nafta i po odstavení kamionu. „Unikla na silnici a částečně do kanalizace. Hasiči ihned provizorně přehradili tekoucí naftu, zabezpečili kanalizaci a unikající naftu jímali. Postupně ucpali všechny kanály a preventivně je posypali sorbentem. Do řeky Bělá se nafta nedostala,“ popsala.

Uzavírka silnice I/44 na Červenohorském sedle měla skončit 9. června. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl připustil, že incident s kamionem a vytékající naftou termín ohrožuje. „Nicméně hledáme společně se zhotovitelem způsob, jak termín dodržet,“ ujistil.

Na Červenohorském sedle v současnosti vrcholí opravy silnice, která k sedlu stoupá ze Šumperku. Navazuje na obdobnou rekonstrukci na jesenické straně, která proběhla před deseti lety.