Muže zabil toxický metanol. Obviněné dnes soud osvobodil

Hodonínský soud zprostil obžaloby čtyři lidi, které státní zástupce vinil ze smrti muže z Veselí nad Moravou. V roce 2012 ho zabil toxický alkohol. Devětadvacetiletý muž byl jednou z prvních obětí metanolové aféry.

Obžalovaným hrozilo až deset let vězení. Hodonínský soud čtveřici zprostil viny už loni v březnu. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil zpět. Nový rozsudek není pravomocný, státní zástupce se okamžitě odvolal.

Obžaloba ze smrti devětadvacetiletého muže z Veselí nad Moravou, který v září 2012 po vypití otráveného alkoholu po několika dnech zemřel, vinila Stanislava Pražana, Libora Drábka, Františka Bačíka a Ivanu Ondrušovou.

Policie porušila zákon

Muži podle obžaloby závadný alkohol obstarali a dodali ho do hostince, který provozovala Ondrušová. Právě tam popíjel devětadvacetiletý Martin alkohol o den dříve, než skončil v nemocnici.

Jak uvedl předseda senátu Ladislav Sobotka, policie už na začátku případu porušila zákon, když nezákonným způsobem získala některé z důkazů. Šlo především o souhlas Ondrušové s prohlídkou hostince, který podle obhajoby poskytla, aniž věděla k čemu.

Jednání soudu sledoval reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Podle soudu ale i kdyby policie opatřila důkazy v souladu se zákonem, souvislost mezi úmrtím poškozeného a tím, že otrávený alkohol požil právě v dotyčném hostinci, se jednoznačně neprokázala. „Navštěvoval i jiná zařízení a alkohol požíval i sám doma,“ uvedl Sobotka.

Nenašla se souvislost

„Už v původním rozsudku bylo jasně odůvodněno, že příčinná souvislost mezi smrtí poškozeného a požitím alkoholu v dotyčné hospodě nebyla dána,“ řekl po vynesení rozsudku obhájce Ondrušové Josef Pešta.

Státní zástupce Antonín Budiš stejně jako loni v závěrečné řeči navrhoval tresty při spodní hranici sazby, tedy kolem čtyř let vězení.

Kromě Pražana, který si už u zlínské pobočky brněnského krajského soudu vyslechl za nelegální obchody s lihem trest devět let vězení. Tento trest už je pravomocný a dotyčný si ho odpykává ve vězení. „Já se nedomnívám, že by došlo k porušování zákona při zajišťování důkazů, a proto jsem podal proti rozsudku odvolání,“ řekl Budiš.

  • Metanol je zákeřný zabiják, protože se nedá poznat podle chuti ani vůně.
  • Prvním znakem otravy je stav podobný opilosti, při silnější otravě pak ale nastupuje intoxikace, postiženému začíná být špatně, následuje ztráta zraku až upadnutí do kómatu.
  • Sám metanol toxický není, tělo jej ale nedokáže zpracovat, naopak při jeho metabolizaci vznikají toxické látky – nejprve formaldehyd a následně kyselina mravenčí. Ty mohou způsobit poškození organismu, rozvrat vnitřního prostředí až smrt. 
  • Jako první pomoc je doporučeno podání kvalitního alkoholu (etanolu) a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Etylalkohol působí jako protijed, obsadí totiž vazebná místa v játrech, takže se tam už nemůže odbourávat metanol a vytvářející zplodiny, které tělu škodí. 
  • Pokud se namíchá etanol a metanol přímo ve směsi, negativní působení jedu se nevyruší.