Okázalé letní zahrádky mají v centru Brna zákaz. Památkáři tím naštvali majitele restaurací

Místo masivního nábytku, barevných deštníků a reklam židle a stoly přímo na dlažbě s jednoduchým ohrazením, které nesmí být vyšší než šedesát centimetrů. Majitelé restaurací v centru Brna, kteří začali otevírat letní zahrádky, tak letos musí poprvé vyhovět novým požadavkům památkářů. Restauratéři si kvůli novým pravidlům stěžují na zdlouhavé povolovací řízení.

Vyhláška památkářů se týká celé památkové rezervace na území mezi Špilberkem, hlavním nádražím, Kolištěm a Joštovou ulicí. Zahrádky nemusí být jednotné, musí ale splňovat některá kritéria. Sezení musí být přímo na dlažbě, na zahrádce nesmí být pokladny, výčepní pulty ani větráky.

Podestu úředníci povolí, když sklon chodníku přesáhne šest procent. Markýzy musí schválit památkáři a může na nich být jenom minimum reklamy.  A případné oplocení nesmí bránit ve výhledu na okolní budovy.

„Jako ochranu před sluncem a deštěm lze použít slunečníky, mobilní a pevné markýzy s potahem ve světlém nebo přírodním odstínu. Na potah lze umístit pouze logo provozovny nebo provozovatele. Reklamní loga můžou být vyvedena pouze na volánech slunečníků a markýz,“ je napsáno v metodice, která upravuje vzhled zahrádek v centru Brna.

Spor o letní zahrádky v Brně (zdroj: ČT24)

Majitelé restaurací se zatím nemusí obávat pokut. Úředníci z magistrátu budou zahrádky kontrolovat od léta. A nejprve majitele vyzvou k nápravě, teprve pak přijdou na řadu sankce.

Vyhláška i metodika pro restaurace

Vyhláška památkářů přitom není jediná, kterou musí majitelé restaurací v centru Brna respektovat. Metodiku vydala také radnice městské části Brno-střed. Pokud se jí budou restauratéři řídit, mohou dostat až poloviční slevu z nájemného. A do velikosti čtyř metrů čtverečních mají restaurace zahrádku zdarma.

„Už minulá sezona byla rekordní, otevřelo se více zahrádek než kdykoliv předtím. Letos jsme majitelům připravili lepší servis, takže věříme, že tato sezona bude ještě vydařenější,“ uvedl už dříve starosta Brna-střed Martin Landa.

Majitelé restaurací si ale stěžují, že vyřizování povolení na nové zahrádky trvá příliš dlouho. Místo měsíce a půl čekají na schválení i dvakrát delší dobu. A vadí jim také, že se stavba nových zahrádek prodražuje.

To kritizuje také opozice. „Lidé se diví, proč je v centru Brna v dubnu otevřeno méně zahrádek. Odpověď je jasná – spousta restauratérů totiž stále marně čeká na povolení týkající se zvláštního užívání komunikací nebo povolení od památkového ústavu,“ uvedl Martin Brym z TOP 09.

Proti změnám předpisů pro zahrádky majitelé protestovali už loni. Nelíbilo se jim omezení v umísťování podest a zdražení nájmu, který původně stoupl na osm korun za metr čtvereční s podestou a šest bez podesty. Po protestech nakonec ceny o dvě koruny klesly.