Liberecká koalice se rozpadla. Důvodem je prý nekompetentní primátor

Koalice na liberecké radnici se rozpadla. Městu až dosud vládla Změna pro Liberec spolu s bývalými členy hnutí ANO, vztahy ale byly už dlouhodobě napjaté. Nyní Změna vypověděla koaliční smlouvu, primátora Tibora Batthyányho (ex-ANO) označila za nekompetentního a žádá pro město širší vládu.

Spory v radniční koalici trvají delší dobu. Vyvrcholily loni v prosinci, kdy primátor s pomocí opozice odvolal Karolínu Hrbkovou (Změna) z vedení města, aniž to předtím s koaličním partnerem konzultoval. Na popud primátora se sice Hrbková o měsíc později znovu stala náměstkyní, roztržku to ale neukončilo.

Nyní situace eskalovala až v rozklad koalice, když Změna vypověděla někdejším členům Babišova hnutí smlouvu o spolupráci. Krok oznámil náměstek primátora a lídr Změny Jan Korytář. „Koaliční smlouva už fakticky několik měsíců neexistuje, dlouhodobě je porušovaná ze strany koaličního partnera. Nakonec jsme dospěli k tomu, že bude lepší ji zrušit a začít od čistého stolu,“ uvedl.

Jeho hnutí vadí, že někteří členové ex-ANO v zastupitelstvu nehlasovali pro materiály schválené v radě. Hlavním důvodem k vypovězení je ale právě chování primátora Batthyányho. Hnutí v něj prý ztratilo důvěru, nadto ho považuje za nekompetentního pro výkon funkce.

Znesvářené strany budou mluvit s opozicí

Batthyány podle svých slov krok koaličního partnera očekával. „Pro nás je to jasný signál, že musíme jednat s dalšími stranami o budoucnosti města a vedení,“ uvedl Batthyány. Požadavkem širší koalice se chce zabývat po víkendu. 

Bez Změny nebo ANO nelze jinou koalici sestavit, kvůli osobním averzím a velké roztříštěnosti stran ale bude složité najít jiné řešení. Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidátek. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm zastupitelů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou mají komunisté, TOP 09 a ODS.

Městská rada může v nynějším složení fungovat i bez koaliční smlouvy, primátor ani náměstek si to ale nedokážou představit. „Pokud je smlouva vypovězena, je pochopitelné, že v radě ve stávajícím počtu chcete strávit co nejméně času. Protože to může napáchat na městě ještě dost škody,“ uvedl primátor.

Změna chce vládu na širší bázi

Změna má v devítičlenné radě pět členů a několik bodů v radě prošlo jen jejími hlasy, navzdory nesouhlasu bývalé ANO. Primátor to na posledním jednání zastupitelstva řešil tím, že nechal zastupiteli zrušit platnost některých usnesení rady, které byly schváleny právě jen hlasy Změny.

Současný stav ale nevyhovuje ani Změně, která by chtěla radu rozšířit na 11 členů a doplnit zástupci jiných stran. „Aby body, které se projednávají v zastupitelstvu, měly mnohem širší podporu, protože od koaličního partnera se nám ji často nedostává,“ řekl Korytář.