Daňová Kobra odhalila na Kroměřížsku nelegální výrobnu cigaret v bývalé školce

Policejní útvar Kobra odhalil na Kroměřížsku nelegální balírnu cigaret. Zabránila škodě ve výši osmdesát šest milionů korun. Kriminalisté zadrželi tři muže při výrobě, šest set tisíc kusů cigaret a materiál na výrobu dalších dvaceti sedmi milionů.

Celý případ šel poměrně rychle. „První indicie získala policie na přelomu roku 2016 a 17,“ řekl ředitel olomouckého odboru pátrání Celní správy ČR Michal Zapletal. Daňová Kobra zadržela tři muže přímo v nemovitosti, ve které cigarety vyráběli. Ve výrobně našli kriminalisté víc než půl milionu už vyrobených cigaret a komponenty pro výrobu dalších téměř třiceti milionů.

Zásah Regionální Kobry Zlínského kraje - Akce Fatra (zdroj: Regionální Kobra Zlínského kraje)

Do oběhu se dostalo jen malé množství cigaret

Muži si pořídili kompletní funkční linku na balení cigaret, na přelomu loňského a letošního roku ji umístili ji do objektu bývalé školky. Krabičky cigaret byly padělky renomovaných firem, měly falešné kolky. „Zjistili jsme, že se tato skupina připravovala nejen na balení hotových cigaret, ale dokonce i na výrobu,“ popsal vedoucí odboru hospodářské kriminality František Urbánek.

Aby se na trh nedostaly výrobky, které mohly být zdraví škodlivé, a aby byla škoda co nejmenší, rozhodlo se o rychlém zásahu. Do oběhu se tak dostalo jen málo nelegálních cigaret, směřovaly například na tržiště, prodávaly se za nižší cenu než v obchodech. Krabičky byly padělky renomovaných firem, měly falešné kolky. „Nešlo o kolkové známky České republiky,“ řekl ředitel olomouckého odboru pátrání Celní správy ČR Michal Zapletal. Kvalita cigaret se bude ještě zjišťovat, stejně jako původ tabáku.

Muži ve věku 43, 52 a 62 let zatím nejsou za výrobu cigaret obviněni. Dva z nich jsou z Kroměřížska, nejstarší muž má trvalé bydliště na Plzeňsku, pobývá však v okrese Kroměříž. Za krácení daně, poplatku a podobné povinné platby hrozí pět až deset let vězení. Kriminalisté na místě našli 670.000 korun v hotovosti, zabavené stroje mají hodnotu asi šest milionů korun, nemovitost sedm milionů korun.

Daňová Kobra vznikla před třemi lety. Zlínská je nejúspěšnější

Speciální útvar, který společně založily Policie ČR, Celní správa a Finanční správa byl založen před třemi roky a za tu dobu má na kontě řadu úspěšně ukončených případů. V listopadu 2016 to byl případ takzvaných karuselových obchodů, osm lidí a tři firmy tehdy způsobili škodu šest set dvacet milionů korun. V srpnu 2014 kobra odhalila chystaný podvod s pohonnými hmotami za šest set padesát milionů korun. Přes miliardu korun vynesl podvodníkům v červenci 2016 odhalený případ krácení daní a praní špinavých peněz a vůbec největší úlovek se podařil v listopadu 2015, kdy bylo osmnáct lidí obviněno z krácení daně při obchodu s pohonnými hmotami. Škoda dosáhla miliardy a čtyři sta milionů korun.

Náměstek generálního ředitele celníků Robert Šlachta dnes ve Zlíně uvedl, že zlínská regionální Kobra patří k nejvíce efektivním v zemi, řešila již asi 17 případů se škodou kolem 2,5 miliardy korun. Padělání cigaret je podle Šlachty nejčastější na střední a severní Moravě.