Brno odložilo hlasování o územním plánu. Starostové městských částí nemohou plánovat stavby

Brněnští zastupitelé odložili rozhodování o územním plánu. Projednají ho nejdřív za měsíc. Dokument, který reguluje to, co a kde se ve městě může stavět, by měl být vypracovaný a schválený do tří let. Ten dosavadní přestane platit. Z váhající radnice jsou nervózní někteří starostové městských částí. Nevědí totiž, jaká budou platit pravidla a nemohou tak řešit nové stavby ve svých čtvrtích.

Nerozhodnost brněnské radnice brzdí například plány vedení Brna – Židenic. Na místě prodejny fotbalových potřeb v Bubeníčkově ulici plánuje vybudovat nové byty, ale neví, jestli bude moci stavět a co případně vznikne v okolí stavby. „My nevíme, podle jakých not se bude hrát, tím pádem nevíme, jak tu územní studii vypracovat,“ říká místostarosta Brna- Židenic Petr Kunc (TOP 09).

Na zasedání zastupitelstva přišel problém řešit přímo s vedením města. Zastupitelé ale oproti předchozím prohlášením, budoucnost územního plánu v Brně neřešili. „Ta jednání ještě neskončila. Neskončila jasným závěrem, který by bylo možno předložit zastupitelům ke schválení,“ vysvětlil náměstek primátora města Brna Martin Ander (SZ).

Starostové městských částí se bojí stavební anarchie

Územní plán, tedy systém map a nařízení, které například upravují výšku budov v dané oblasti, je hlavně pojistkou města proti možným výstřelkům developerů. Někteří starostové městských částí se obávají, že pokud magistrát včas nový dokument nestihne vytvořit, v Brně vypukne stavební anarchie.

Brno se rozhoduje mezi dvěma možnostmi. Dopracovat už téměř hotový územní plán, na kterém úředníci pracují už od roku 2002, nebo vypracovat dokument nový, podle aktuálních potřeb. A to je podle náměstka primátora Martina Andera varianta, kterou doporučují i městem objednané analýzy. „Pokračovat v tom původním konceptu znamená obrovská rizika pro město. Proces toho pořizování se táhne už řadu let, mezitím se několikrát měnil stavební zákon,“ doplnil Martin Ander.

Město podle opozice ztrácí čas a radní hazardují

Opozice se bouří. Radní podle ní zbytečně hazardují. „Město Brno ztratilo už dost drahocenného času. Zejména tím, že náměstek Ander dlouho zastával právní názor, který se ukázal jako nesprávný. Tedy že město nemůže pokračovat v pořizování,“ říká opoziční zastupitel Jiří Oliva (ČSSD).

Začít tvořit územní plán od začátku vyžaduje čas. A ten Brno nemá. Za tři roky přestane dosavadní dokument platit. Do hry ještě můžou vstoupit někteří poslanci, kteří ve sněmovně navrhují prodloužení lhůty. Jestli se jim to podaří, není jisté. Proti se staví ministerstvo pro místní rozvoj.

Uložit