Libušín vstane z popela. Na obnovu památky se vybralo téměř 11 milionů

Na nový Libušín se vybralo téměř 11 milionů (zdroj: ČT24)

V pátek třetího března skončila veřejná sbírka na obnovu Libušína, historické chaty architekta Dušana Jurkoviče. Podle ředitele Valašského muzea v přírodě Jindřicha Ondruše se vybralo téměř 11 milionů korun. Od chvíle, kdy požár zničil chloubu beskydských Pusteven, uplynuly tři roky. Příprava nových dřevěných součástí stavby je na počátku.

Lidé na transparentní účet na opětovné postavení památky na Pustevnách v Beskydech poslali miliony korun, peníze přidaly také kraje, Lesy ČR zase dodaly dřevo na stavbu. Lidé mohli přispívat také do pokladniček. „Víme, že to je jedna z nejúspěšnějších sbírek v republice, a víme, že tam máme téměř jedenáct milionů korun,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě, které památku spravuje.

Na oblíbeném místě nedaleko Radhoště zůstaly jenom kamenné základy, nyní ukryté pod provizorní kovovou střechou. Nový Libušín se zatím začíná rodit v údolí, v nedaleké Bystřičce. „Pracujeme tak, jak pracovali naši předkové před sto lety,“ říká Martin Šrámek, jednatel společnosti, která už připravuje otesané trámy na opravu pomátky.

Muzeum se po požáru rozhodlo pro vědeckou rekonstrukci objektu, obnova začala loni v létě, nová stavba by měla být hotová do tří let, stát bude téměř 80 milionů korun. Obří stavebnici nového Libušína začnou řemeslníci skládat přímo na Pustevnách zhruba za měsíc.

Národní kulturní památka, která patřila k symbolům Pusteven, vyhořela v březnu 2014. Libušín byl postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Sloužil jako populární výletní restaurace.

Kromě příspěvků lidí a firem na účet sbírky poslal na obnovu Libušína pět milionů korun také Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj dal asi 600 tisíc korun. Přes 900 tisíc korun poslali lidé formou dárcovských sms v projektu Českého rozhlasu. „Chtěli bychom všem moc poděkovat, pomoc všech je úžasná,“ uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě. Další finance na obnovu Libušína pocházejí od pojišťovny nebo od ministerstva.

Vyšetřování příčiny požáru ani po třech letech nekončí. Policie obvinila muže, který podle ní zanedbal opravu komína, soud ale žádá došetření. Rekonstrukci národní kulturní památky to však nebrzdí.

Uložit