Na Valašsku začala těžba dřeva pro obnovu vyhořelého Libušína

Dřevo na obnovu vyhořelé národní kulturní památky Libušín na Pustevnách začali dnes těžit nedaleko Rožnova pod Radhoštěm na Valašsku. Asi tři sta šedesát metrů krychlových jedlové a smrkové kulatiny Lesy ČR darují Valašskému muzeu v přírodě, které je správcem památky. Libušín vyhořel v březnu 2014. Jeho obnova přijde na osmdesát milionů korun.

Dřevo, z něhož vznikne věrná napodobenina vyhořelé památky, chaty Libušín, se těží v nadmořské výšce asi sedm set metrů nad mořem. Lesníci vybrali nejkvalitnější stromy bez hnilob, poškození hmyzem nebo dřevokazných hub. V několika lokalitách je vytipovali už dřív. „Při výběru jsme museli hledět na to, abychom naplnili technické parametry, především průměr dříví a taky délku,“ řekl Jaromír Válek z Lesní správy Rožnov pod Radhoštěm. Stromů, které v kněhynských lesích pod Pustevnami rostly přes sto dvacet let, budou muset lesní dělníci vytěžit nejméně sto osmdesát.

O termínu těžby rozhodl úplněk

Libušín byla roubená stavba a dřevo je základním stavebním materiálem této budovy. „Dostáváme dřevo zhruba z místa, kde se v době, kdy se stavěl Libušín, těžilo,“ řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Valašské muzeum v přírodě mohlo určit den, kdy se začne dřevo těžit. Při výběru termínu vycházeli pracovníci z moudrosti předků. „Včera byl super úplněk, začínáme od úplňku dál při fázi ubývajícího Měsíce, kdy podle starých moudrostí dřevo má nejlepší kvalitu a nejlépe je použitelné jako stavební materiál,“ vysvětlil Jindřich Ondruš.

Dřevo stahují z těžko přístupných lesů koně

Těžbu a odvoz dříví zdarma zajišťují Vojenské lesy a statky ČR, využívají koní i moderní techniky. „Dřevo převezeme do technického zázemí zhotovitele stavby v Bystřičce, vzdálené od Libušína čtyřicet kilometrů,“ řekl výrobní náměstek Vojenských lesů a statků Libor Strakoš. Těžit se bude asi do poloviny prosince. Hodnota dřeva, těžby a všech souvisejících prací bude asi milion korun. Dřevo na obnovu památky darují Lesy České republiky. „Od začátku nám bylo jasné, že bychom chtěli jít příkladem v postoji k obnově zničeného Libušína,“ řekl generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Nový Libušín by měl stát do tří let

Libušín, který před dvěma lety vyhořel, byl v Beskydech postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Sloužil jako restaurace v místě vyhledávaném turisty a lyžaři. Muzeum se po požáru rozhodlo pro vědeckou rekonstrukci objektu. Obnova začala letos v létě. Odborníci zbourali vyhořelou a poškozenou část. Už na začátku prací avizovali, že se pokusí zachránit co nejvíce původních částí, například torza omítek se sgrafitovou výzdobou. Historickou roubenku připomíná teď jen zděná platforma. Požár byl ničivý víc, než se čekalo. A do nového Libušína se vrátí jen sedm procent původní památky. „Dřevo se naveze do skladů, kde bude chvíli odpočívat, pak se bude otesávat a zpracovávat a připravovat na vlastní stavbu,“ řekl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Stavba začne na jaře. Hotová by měla být do tří let, stát bude téměř osmdesát milionů korun.  

Na Pustevnách natáčela redaktorka Gabriela Netopilová (zdroj: ČT24)