Začala oprava vyhořelého Libušína. Hotovo bude za tři roky

Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách se dočká obnovy. Památku postavenou v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče zničil požár před dvěma lety. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm teď předalo spáleniště dodavatelské společnosti. Ta by chtěla dát budově podobu z roku 1925. Obnova potrvá 3 roky.

Soutěž na obnovu památky, která sloužila jako restaurace a patřila k symbolům Pusteven, vyhrála brněnská firma Archatt. Valašské muzeum s ní podepsalo smlouvu letos v dubnu. Ředitel muzea teď společnosti spáleniště oficiálně předal, aby mohla začít pracovat.

Libušín se bude opravovat metodou takzvané vědecké rekonstrukce, tedy původními technologickými postupy, původními nástroji, stejně jako za časů architekta Dušana Jurkoviče. Budova by měla dostat vzhled z roku 1925.


„Vystřídá se tu řada tesařů, truhlářů, kameníků, štukatérů. Je to komplexní obnova, která v České republice nemá obdoby,“ popsal průběh rekonstrukce jednatel firmy Archatt Jan Všetečka.

Obnova vyjde na téměř 80 milionů korun

Obnovu zaplatí z části ministerstvo kultury, muzeum získalo peníze i od pojišťovny. Na rekonstrukci přispěli víc než desetimilionovou částkou i lidé, firmy a další instituce ve sbírce.
Nejdřív musí firma rozebrat zbytky Libušína, na podzim začne těžba vybraného dřeva, které musí pocházet z určité nadmořské výšky a stromy se musí kácet v zimě. Na jaře příštího roku by pak měla začít stavba.

„Každý trám se musí posoudit. Odstraní se vše, co je jakkoliv špatné, napadené hnilobou, hmyzem, ohořelé. Až se to rozebere, tak se vyspraví platforma, budou se dělat inženýrské sítě,“ upřesňuje ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Rozhovor s ředitelem Valašského muzea v přírodě Jindřichem Ondrušem (zdroj: ČT24)

Podle jednatele firmy Archatt Jana Všetečky se budou demontovat také části zachovalých omítek se sgrafitem. Existují také fragmenty demontované po požáru, části svítidel či výzdoby.

Roubení budou řemeslníci dělat z ručně tesaných trámů

Stavět se začne na jaře. „Postavíme roubení včetně střech, šindelů, pak se budeme věnovat uměleckým detailům a technickým instalacím,“ doplnil Jan Všetečka. Nejtěžším úkolem bude podle Všetečky zhotovení repliky roubení, která se bude dělat z ručně tesaných trámů, a vyrobení truhlářských ozdob.

Kvůli požáru byl letos v květnu obžalovaný z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletý muž z Karvinska. Je podezřelý z toho, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Muž se podílel na rekonstrukci, během které nechalo Valašské muzeum v přírodě předělat elektrická kamna na topení pevným palivem. Za opravu byl zodpovědný. Může dostat až osmiletý trest.