Opraváři komína vyhořelé chaty Libušín hrozí až 8 let vězení

Státní zástupce Jiří Sachr obžaloval muže z Karvinska, který podle vyšetřovatelů zanedbal v roce 2007 opravu komína chaty Libušín na Pustevnách. Národní kulturní památku z roku 1899 v březnu 2014 téměř celou zničil požár. Obviněnému muži hrozí až osmileté vězení.

Opravář čelí obžalobě z trestného činu pro obecné ohrožení z nedbalosti. Případem se bude zabývat Okresní soud ve Vsetíně. 

Policie vyšetřování ukončila až letos na začátku května a navrhla obžalovat padesátiletého muže z Karvinska, který měl v roce 2007 opravovat komínové těleso kulturní památky. Muž se podílel na rekonstrukci, během níž nechalo Valašské muzeum v přírodě předělat elektrická kamna na topení pevným palivem. Za opravu byl zodpovědný. 

Obnova za 80 milionů bude trvat tři roky

Komín měl podle znaleckého posudku špatnou konstrukci. „Došlo ke vzniku vzduchové kapsy, v níž se kumulovalo teplo a dlouhodobě působilo přímo na dřevěné konstrukční prvky stěny místnosti,“ popsal několik měsíců po požáru mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil. Vadu ale žádná kontrola neodhalila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Chata z roku 1899 byla cennou ukázkou práce architekta Dušana Jurkoviče. Oheň nejvíce poškodil zvlášť umělecky hodnotnou jídelnu. Obnova vyjde na 80 milionů korun a potrvá tři roky. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje, letos v dubnu uzavřelo smlouvu na obnovu s firmou Archatt.

Na obnovu chaty už se vybralo téměř 10 milionů

Chata dříve sloužila jako restaurace a patřila k symbolům Pusteven. Finanční pomoc na její obnovu už dříve přislíbilo ministerstvo kultury, muzeum by mělo získat peníze i z pojišťovny. Na rekonstrukci přispívají také lidé, firmy a další instituce. Na účtu sbírky je už téměř deset milionů korun.

Libušín před požárem
Zdroj: ČT24/Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm

Vzhled chaty by měl přesně odpovídat stavu v roce 1925. Některé pozdější úpravy totiž nebyly zdařilé. V objektu budou i moderní prvky jako bezbariérový přístup a samozhášecí zařízení, které by mělo zcela vyloučit další požáry.