Obnova Libušína pomalu začíná. Muzeum podepsalo smlouvu

Smlouva ohledně opravy chaty Libušín je podepsána. Společně ji u vyhořelé památky v beskydských Pustevnách parafovali zástupci Valašského muzea v přírodě a firmy Archatt, která vyhrála soutěž na její opravu. Přípravné práce by měly začít ještě letos. Stavba ale začne až příští jaro kvůli zdržení harmonogramu. Architektonickou památku poničil před dvěma lety rozsáhlý požár.

„Podpis smlouvy je pro nás důležitým milníkem. Završujeme dvouleté období přípravných prací, projektování, soutěží a teď máme partnera, který provede obnovu Libušína,“ popsal důležitost podepsaného dokumentu ředitel Valašského muzea, kterému památka patří, Jindřich Ondruš. 

Rozhodující byla nabídka nejnižší ceny v soutěži – necelých 80 milionů korun. Podle projektové dokumentace přitom byla odhadovaná částka o dvacet milionů vyšší. K zaplacení využije muzeum i přes deset milionů korun, které se vybraly ve veřejné sbírce.

Chata by měla být opravená do 36 měsíců (zdroj: ČT24)

Nestihli vytěžit dřevo

O práce na Libušíně usilovalo celkem pět firem, z nichž jedna se po skončení soutěže proti výsledku odvolala. Nakonec se potvrdilo, že postup muzea při výběru vítěze byl správný. Jenže odvolání způsobilo zdržení, které mělo dopad na časový harmonogram prací. Nestačilo se totiž do konce března vytěžit potřebné dřevo k opravě chaty, a tak se bude muset vytěžit až na podzim. Přes zimu se zpracuje a nachystá.

Kvůli tomu je ředitel muzea s firmou Archatt letos předběžně domluvený na likvidaci poničených zbytků budovy a vybudování základů. Stavba tak začne až příští jaro.

Libušín se vrátí do roku 1925

Libušín se bude opravovat metodou takzvané vědecké rekonstrukce, tedy původními technologickými postupy, původními nástroji, stejně jako za časů architekta Dušana Jurkoviče. Budova by měla dostat vzhled z roku 1925.

„Vystřídá se tu řada tesařů, truhlářů, kameníků, štukatérů. Je to komplexní obnova, která v České republice nemá obdoby,“ uvedl jednatel firmy Archatt Jan Všetečka. Hotovo by mělo být za 36 měsíců.

Podle ředitele muzea Ondruše je vybraná firma vhodná také proto, že má s opravou historických staveb zkušenosti. Její zaměstnanci například pracovali na opravě Pražského hradu, zámku v Lednici, na synagoze v Mikulově nebo na opravě kostela svatého Jakuba v Brně.

Chatu poničil rozsáhlý požár

Libušín sloužil jako restaurace a spolu se sousední budovou Maměnka patřil k symbolům Pusteven i celých Beskyd, dokud ho předloni v březnu nezničil požár.

Oheň zničil zejména pravou část Libušína, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu. Policie již kvůli požáru obvinila padesátiletého muže z Karvinska, podle ní zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.