Lípa v Lipce vede v celoevropské anketě, na inspekci dorazil i známý „lovec“ stromů

Lípa loni zvítězila v anketě o český strom roku (zdroj: ČT24)

Český vítěz v anketě o strom roku – lípa v Lipce na Chrudimsku – se aktuálně uchází o hlasy v evropské obdobě této ankety. A průběžné pořadí je více než nadějné, česká lípa totiž hlasování vede. Prohlédnout a přeměřit si ji přijel i známý „lovec“ stromů Rob McBride, který jezdí po světě a dokumentuje ty nejstarší a nejzajímavější úlovky.

„Tento strom je příkladem stromu, který sdružuje celou společnost, protože my všichni jsme propojeni s našimi stromy již stovky let,“ konstatuje ochránce starých a památných stromů Rob McBride.

Rob McBride se podepisuje fanouškům
Zdroj: ČT24

Lípa v Lipce pamatuje ještě středověké křižácké výpravy. Některé pověsti tvrdí, že pod stromem odpočívali například Jan Žižka nebo Jan Ámos Komenský.

Teď je lípa oblíbená hlavně u mladých manželských párů: „Jedna z pověstí tvrdí, že pár, který se pod lípou pomiluje, tak přečká veškerá životní úskalí,“ upřesňuje Michal Trpkoš, který vlastní pozemek pod lípou.

Lípa je vysoká 30 metrů a průměr kmene přesahuje devět metrů. Podle dendrologů ji nikdy nezasáhl blesk. I když museli ochránci lípu zpevnit lany a prořezat i část koruny, stala se českým stromem roku 2016. „Ta lípa měla tři mohutné kmeny, to se v 60. letech minulého století vylomil ten třetí kmen. A přesto ta lípa je pořád nádherná,“ popisuje fotograf a obyvatel Lipky Ludvík Plašil.