Z budovy technické knihovny odpadly pětatřicetikilové pláty skla. Znalci kontrolují fasádu

Pětatřicetikilové pláty skla se uvolnily z fasády Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Nikoho nezranily. Nyní znalci zkoumají, co uvolnění desek způsobilo. Kontrola fasády může zabrat i několik měsíců, provoz knihovny to ale neovlivní, uvedl mluvčí Pavel Hortig.

Pád těžkých desek z kaleného, speciálně upraveného skla nikoho nezranil. Pláty mají vlastnosti bezpečnostního skla, které se při poškození rozbije na malinké kousky. Deska tedy nedopadá na zem vcelku.

Budova Národní technické knihovny není nikterak stará, pro návštěvníky se otevřela v září 2009. Objekt disponuje kapacitou 1,5 milionu knih a je největší knihovnou technické literatury v Česku. Budova se v roce 2010 stala vítězem soutěže Grand Prix architektů, získala i Cenu Klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí.

Národní technická knihovna, Praha, 2000–2009 (architekti: Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hoffmeister, Petr Lešek)
Zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera/A. Thiel Lhotáková/A. Thiel Lhotáková

Knihovna jednoduchého zaobleného tvaru s prosklenou fasádou vznikla podle návrhu studia Projektil téměř v tichosti vedle tehdejších vzrušených debat o nové budově Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického, který nakonec nebyl realizován.

Národní technická knihovna je jednou z mála novostaveb v hlavním městě, která se líbí uživatelům i odborníkům na architekturu. Při stavbě byla použita netypická technická řešení, ve většině místností například není topení ani klimatizace.