Prackovice nad Labem popraskaly a nemají čističku. Vinu přisuzují stavbě D8

Události ČT: Prackovice chtějí peníze kvůli škodám, které jim způsobuje stavba D8 (zdroj: ČT24)

Třicet milionů korun žádají Prackovice nad Labem na Litoměřicku od státu v souvislosti se stavbou dálnice D8. Obec přičítá vážně poškozenou infrastrukturu probíhající stavbě. Další škody, které podle radnice souvisejí s dostavbou posledního úseku dálnice D8, teprve vyčíslí znalecké posudky.

Nad Prackovicemi se staví nejtěžší úsek nové části dálnice. Stavbaři se snaží svah odvodnit, aby se už nehýbal. Staví proto hluboké studny i štěrkové stěny. „Voda, která byla pod zemí, je z ničeho nic vytažena na povrch a nachází se v místech, kde by být neměla. Tam kde ji potřebujeme, se naopak ztrácí,“ popisuje situaci starostka Andrea Svobodová Křešová (NK).

Spolu s Prackovicemi trápí v posledních letech zvýšená hladina spodní vody i sousední Litochovice. V havarijním stavu je vodovod, nefunguje čistička odpadních vod. „Tam potřebujeme zásadní pomoc od státu finančního rázu. Potřebujeme udělat kamerové zkoušky jak dešťové, tak splaškové kanalizace a následnou opravu čistírny odpadních vod takovým způsobem, aby žádné pohyby, žádné spodní vody už s ní nijak nehnuly,“ tvrdí starostka.

Škody jsou zatím na 30 milionech

Prozatimní požadavky na opravu silnic, čističky a vodovodu obec vyčíslila zhruba na 30 milionů korun. Pravděpodobně se ale suma ještě změní. S požadavky se připojí i obyvatelé obce, kterým kvůli vodě praskají domy a přívalové deště jim zaplavují sklepy.

Další sesuv na D8
Zdroj: ČT24

V Prackovicích žije asi 600 obyvatel, ročně hospodaří se sedmi miliony korun a z vlastního rozpočtu tak obec nemůže zaplatit škody, které podle nich způsobila stavba dálnice. „Chceme vyjít co nejvíc vstříc. Pokud jde o dopravu, tak za námi jdou chodníky, vozovky, pokud jde například o čistírnu odpadních vod, v této věci ještě oslovíme kraj,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

ŘSD vidí problém v podloží. Obec má ale jasno, stavba dálnice vše zhoršila

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl tvrdí, že ŘSD provedlo v obci už před několika lety generální opravu silnic a cest, které byly dočasně využívány při stavbě dálnice. Stejně tak společně s vodárnami zajistilo záložní zdroj pitné vody. K dalším požadavkům obce se ŘSD staví zatím negativně. „Prackovice jsou obec vystavěná ve stejně geologicky činné oblasti Českého středohoří jako dálnice. Přímou souvislost mezi stavbou dálnice a popraskanou čistírnou odpadních vod v tuto chvíli opravdu nevidíme,“ tvrdí Rýdl.

To ale prackovická radnice ví. Situace se podle ní zhoršila v návaznosti na dostavbu D8. „Náhlým zásahem a dost necitlivým zásahem, nepromyšleným zásahem a nedořešeným zásahem, myslím, k té aktivaci došlo. A v současné době je to tak nevyzpytatelné, že skutečně nevíme, na co se připravit, do jaké sféry investovat, kam se obrátit a co vlastně dělat za projekty,“ dodala starostka.