Koaliční partneři na jihu Moravy v čele s ANO podepsali smlouvu o vládnutí v kraji

Politici v jihomoravském kraji podepsali koaliční smlouvu. Vítěz voleb v jihomoravském kraji, hnutí ANO, podepsalo koaliční smlouvu se sociálními demokraty, Starosty pro jižní Moravu a s TOP09, jež je v uskupení s Žít Brno. Dohromady má koalice třicet čtyři mandátů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Lidovci, kteří byli ve volbách druzí, skončili v opozici.

Tři týdny politici na jihu Moravy vyjednávali a pracovali na koaliční smlouvě. Dnes ji stvrdili podpisy. Vládnout bude ANO s ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. „Mám velmi dobrý pocit. Po třech týdnech jednání jsme dospěli ke společnému závěru. Věřím, že společně posuneme kraj výrazně dopředu,“ komentoval podpis koaliční smlouvy Bohumil Šimek (ANO).

ANO bude hlídat finance, sociální demokraté dopravu

  • Vystudovaný doktor práv začínal svoji kariéru v Zetoru, nejdéle ale působil jako policista. Patnáct let pracoval na postu šéfa okresního ředitelství pro Brno-venkov. Do blízkosti politiků se dostal v roce 2009 jako vedoucí sekretariátu hejtmana Michala Haška. V současné době působí jako ředitel brněnské městské policie.

Kandidátem na hejtmana Jihomoravského kraje je Bohumil Šimek z Hnutí ANO, ten bude mít na starost i oblast financí. Náměstkyní hejtmana pak bude Taťána Malá zodpovědná za majetek a investice. Regionální rozvoj venkova a zemědělství bude spravovat radní Petr Hýbler, školství a sport připadne Janě Pejchalové. Posledním radním za ANO bude Miroslav Kubásek, kterému připadne oblast životního prostředí. Prvním náměstkem hejtmana za ČSSD se stane Roman Hanák, ten se bude starat o dopravu v kraji. Za sociální věci a rodinnou politiku bude zodpovídat nový náměstek hejtmana Marek Šlapal. Do rady se dostal i Igor Chlupa, jenž bude mít na starost zdravotnictví, a Tomáš Soukal se svou agendou kultury a památkové péče. Regionální rozvoj školství, vědy, výzkumu a inovací, marketingu a smart regionu připadne náměstkovi hejtmana Janu Vitulovi z TOP 09. Za územní plánování bude zodpovídat poslední nový náměstek hejtmana Martin Maleček.

Šimek: Kraj musí zlepšit spolupráci s městem Brnem

Hejtmanský kandidát Bohumil Šimek (ANO) chce zlepšit spolupráci s městem Brnem. „ Moje první kroky povedou za primátorem Petrem Vokřálem (ANO),“ řekl Vokřálův spolustraník Šimek.

Priority koalice jsou doprava, sociální a zdravotní politika. Právě doprava je v kraji ožehavým tématem. 16 let neměl Zásady územního rozvoje a kvůli tomu nemohla pokračovat práce na plánech výstavby důležitých silnic jako R43, dálnice na Vídeň D52 a obchvatu Znojma. Bývalé vedení kraje schválilo důležitý dokument těsně před volbami. „My jsme s tím schválením zásad nesouhlasili. Teď ale budeme dělat všechno pro to, aby z dokumentu zmizela ta bílá místa, která tam jsou,“ řekl Bohumil Šimek (ANO). Některé dopravní tahy zejména v Brně a okolí zůstaly v územních rezervách, takže nejsou hotové. Do tří let by měl být dokument aktualizován. „S tematikou tvorby územního plánu se setkávám už od roku 2006, takže o této problematice a stavebních zákonech něco vím,“ dodal Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu), který bude mít na starosti územní plánování kraje.

Dva budoucí náměstci hejtmana chtějí zůstat i starosty

Lídři jihomoravské TOP 09 Jan Vitula a Starostů pro Jižní Moravu Martin Maleček zůstanou v pozicích starostů, přestože se stanou náměstky hejtmana. „Slíbil jsem to v Židlochovicích. Pokud budu zvolen náměstkem, jedna z funkcí bude uvolněná (placená) a druhá neuvolněná (neplacená). Ještě se rozhodnu, která bude která,“ dodal starosta Židlochovic Jan Vitula (TOP09). Jasno má Martin Maleček. Zůstane uvolněným starostou městské části Brno-sever a stane se neuvolněným náměstkem hejtmana. Kandidát na hejtmana a lídr ANO Bohumil Šimek, se po zvolení do funkce místa ředitele městské policie vzdá. Obě tyto funkce ze zákona zastávat nemůže.

Podpisu koaliční smlouvy na jihu Moravy se věnovalo i speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)

Lidovci budou v opozici, Michal Hašek v ústraní

Poslední čtyři roky vedla kraj koalice ČSSD a KDU-ČSL, hejtmanem byl dvě volební období Michal Hašek (ČSSD). Letošní volby vyhrálo hnutí ANO. Po nich několikrát jednalo s KDU-ČSL, ale nedohodly se. ANO to zdůvodnilo suverenitou lidovců, kteří navíc chtěli hejtmana. ANO přitom mělo o pozici jako vítěz zájem. Proto začalo jednat i s ČSSD a také si ustanovilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi pak před KDU-ČSL dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami vymezovalo proti jejímu lídrovi Haškovi. Podmínkou spolupráce bylo, že Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. Dosluhující hejtman žádnou nepožadoval.

Volbu hejtmana zpomalí volební stížnost

ANO získalo 15 mandátů z celkových 65. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali Zelení a Piráti. Ustavující schůzi zastupitelstva kraje chtěl odstupující hejtman původně svolat na 3. listopadu. Zpomalí to zřejmě volební stížnost, kterou obdržel brněnský krajský soud. Podle stěžovatele nebyly všechny volební místnosti přístupné invalidním voličům. Pravděpodobnější termín, kdy se na hejtmanské židli vystřídají Michal Hašek a jeho nástupce, je 10. listopadu.