Na jihu Moravy se rodí koaliční smlouva. Lidovci míří do opozice, Hašek do ústraní

Nejpozději do čtrnácti dnů by měly vítězné strany v Jihomoravském kraji podepsat koaliční smlouvu. V pondělí začnou intenzivní jednání o obsazení postů radních. V jednom mají budoucí koaliční partneři jasno. V hejtmanském křesle vystřídá po osmi letech Michala Haška (ČSSD) jeho bývalý vedoucí sekretariátu a současný ředitel městské policie Bohumil Šimek (ANO).

Ve středu večer hnutí ANO potvrdilo, že je v Jihomoravském kraji ochotno vytvořit koalici se sociální demokracií. O něco později už čtyři koaliční partneři v hotelu u brněnského výstaviště podepsali memorandum o budoucí spolupráci. S lidovci, kteří připadali také v úvahu, prý byla horší domluva. „Se sociální demokracií máme větší programovou shodu,“ komentovala rozhodnutí dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá.

Lidovci neskrývali zklamání. Stěžovali si i na to, že se o dohodě ANO a ČSSD dozvěděli až z médií. „Já se pouze můžu domnívat, co bylo důvodem. Možná to bylo jisté sebevědomí, které jsme vkládali do toho jednání,“ řekl lídr KDU-ČSL Roman Celý.

Hned v pondělí se všechny koaliční strany sejdou a budou dál vyjednávat. Třeba o obsazení jednotlivých pozic radních. „Máme hrubý obrys toho, kdo by měl co mít. Další vyjednávání jsme si ale nechali až na pondělí, kdy pomalu začneme pracovat na koaliční smlouvě tak, aby byla do dvou týdnů hotová,“ řekl budoucí hejtman Šimek.

ANO projevilo zájem o rozpočet, financování, majetek, investice a chod regionálního rozvoje. „Ne všechny gesce jsou postavené tak, jak by měly být. V resortech ještě budeme přesouvat určité věci. Například venkov nemá být pod životním prostředím, ale pod rozvojem,“ poznamenal Šimek.

Jihomoravský předseda ČSSD Roman Hanák řekl, že sociální demokraté mají zájem o dopravu, sociální oblast a zdravotnictví s rodinnou politikou. „Těmto oblastem jsme se hodně věnovali v minulých obdobích a měli jsme je ve volebním programu. Vše je ale ještě věc diskuse,“ doplnil.

Podle Šimka se zatím nemluvilo o tom, kteří lidé mají posty obsadit. Konkrétní ANO zatím není ani ohledně personálních změn na úřadu, které chce prosadit. „Zatím jsme si jenom řekli, že bychom měli zvednout i toto téma,“ řekl člen vyjednávacího týmu Marek Janíček (ANO). 

Jedna změna je v Jihomoravském kraji už jasná. Po šestnácti letech téměř nepřetržité vlády se lidovci na jihu Moravy dostanou do opozice. „Pokud budeme v opozici, budeme opozice tvrdá, nekompromisní, ale spravedlivá,“ ujistil Celý.

Hašek bude hájit zájmy ČSSD jako řadový zastupitel

V koalici naopak zůstává ČSSD – bez Michala Haška. „Michal Hašek upozadil svoje zájmy nad zájmy ČSSD, zůstává zastupitelem řadovým,“ řekl předseda vyjednávacího týmu Roman Hanák (ČSSD).

Dosavadní hejtman, který vyhrál s ČSSD dvoje předchozí volby, přiznal porážku. „Já jsem respektoval, že nesu spoluodpovědnost jako lídr, že sociální demokracie nevyhrála krajské volby na jižní Moravě,“ řekl Hašek. Z politiky ale odejít nehodlá. Řekl, že chce nadále hájit zájmy ČSSD. Jeho budoucí pracovní uplatnění je otevřená záležitost. Žádné ambice na uvolněnou funkci v radě ani zastupitelstvu mít prý nebude. Jak poznamenal, bude mít více volného času. „Těším se na méně hektický program a na více času pro rodinu,“ dodal. 

Do doby než nová koalice sepíše koaliční smlouvu a než poprvé zasedne nové zastupitelstvo, bude Michal Hašek stále řídit kraj v pozici hejtmana. Sám odhaduje, že to bude nejdéle do poloviny listopadu. „Nejdříve dokončím svůj hejtmanský úřad a důstojně jej předám mému nástupci,“ řekl Hašek.

Kandidátem na hejtmana je lídr vítězného ANO Bohumil Šimek, který byl v minulosti vedoucím Haškovy hejtmanské kanceláře a později bezpečnostním ředitelem kraje. Z úřadu však neodešel v dobrém. Teď je ředitelem brněnské městské policie. Funkci je připraven opustit, jakmile se stane hejtmanem.

Novou koalici na jižní Moravě sestavují ANO s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V zastupitelstvu budou mít 34 mandátů z 65. Rada Jihomoravského kraje je složená z jedenácti členů. Pět z nich včetně hejtmanského křesla připadne hnutí ANO, čtyři členy v radě kraje získá ČSSD, zbývající dva partneři, tedy Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno si rozdělí dva mandáty.

Zástupci koaličních stran komentovali vyjednávání ve studiu ČT24 (zdroj: ČT24)