Jižní Morava má koalici, ANO a jeho spojenci si plácli s ČSSD

Memorandum o vzniku koalice podepsali politici v Jihomoravském kraji. Vítězné ANO a jeho spojenci – Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno – ukončili dosavadní jednání s lidovci a rozhodli se, že si křesla v radě rozdělí se sociálními demokraty. Koalice bude mít v zastupitelstvu 34 z 65 hlasů.

Hnutí ANO v Jihomoravském kraji jednalo do poslední chvíle se sociálními demokraty i lidovci. „Obě strany přišly s podobnými požadavky a předsednictvo strany je pečlivě zvažovalo,“ řekl lídr ANO a kandidát na hejtmana Bohumil Šimek. 

Ačkoli se KDU-ČSL zpočátku cítila natolik sebejistě, že žádala hejtmanské křeslo, nakonec v kraji vůbec nebude vládnout. Předsednictvo ANO se rozhodlo, že se přikloní k ČSSD. Ačkoli Taťána Malá z ANO v podvečer upozorňovala, že koalice ještě není hotová, zanedlouho již zasychaly podpisy na dohodě o spolupráci.

Podle Malé se k ČSSD přiklonilo předsednictvo i klub zastupitelů ANO. „Máme větší programový průnik, takže budeme pokračovat v dalších jednáních,“ uvedla Malá. ANO se přitom před volbami vymezilo proti lídrovi ČSSD a dosavadnímu hejtmanovi Michalu Haškovi.

Hašek nebude mít v koalici žádnou placenou funkci

Podle Malé je podmínkou, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci v koalici. Dosavadní hejtman už v minulých dnech prohlásil, že chce ČSSD uvolnit ruce v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako neplacený koaliční zastupitel je pro ANO příjatelný.

„Jsem rád, že se podařilo přesvědčit vítězné hnutí ANO a další partnery o správnosti koaliční spolupráce s ČSSD. Věřím, že se podaří nyní úspěšně vyjednat především programové priority a personální záležitosti. V těchto jednáních bude mít jihomoravská ČSSD a také nově vznikající koalice mou podporu,“ uvedl Hašek.

Hejtmanův náměstek Marek Šlapal, který je členem vyjednávacího týmu ČSSD, rozhodnutí ANO vítá. „Budeme s nimi pokračovat v jednáních,“ okomentoval středeční rozhodnutí.

Lídr KDU-ČSL Roman Celý zatím o rozhodnutí ANO nic neví. „Oficiálně nám to nikdo nesdělil. My to respektujeme a zatím k tomu nemůžeme víc říct,“ uvedl.

Právě KDU-ČSL přitom s ANO jednala o koalici po volbách hned několikrát, ale dohoda nikdy nenastala. Neshody panovaly především kvůli postu hejtmana, o který usilovali i lidovci. Proto ANO začalo jednat i s ČSSD. Lidovci později od snahy získat funkci hejtmana upustili, ale ANO se ve středu rozhodlo pro další jednání se sociálními demokraty.

Haškův nástupce je jasný, o radních se vyjednává

Kdo obsadí kancelář jihomoravského hejtmana je už zřejmě  jasné. Michala Haška po osmi letech vystřídá Bohumil Šimek. „ V tom panuje shoda,“ konstatovala Taťána Malá (ANO). Šimek je nyní ředitelem brněnských městských strážníků, ale na tuto funkci rezignuje. 

O dalších místech ve vedení kraje se bude jednat. Doprava, zdravotnictví, školství a další resorty si mezi sebe musí rozdělit jedenáct radních včetně hejtmana.

K vyjednávacímu stolu přicházejí jednotlivé strany s návrhy, které kopírují jejich volební program. „Chceme mít určitě vliv na majetek a investice a také na chod regionálního rozvoje,“ říká Petr Vokřál (ANO).

TOP 09 by zase chtěla mít radního odpovědného za školství. „Opakovaně jsme vyjadřovali zájem o oblast školství a výzkumu a vývoje, plus kulturu a sport. To jsou věci, které jsou nám velmi blízké, máme na ně kompetentní lidi,“ vysvětluje Jan Vitula (TOP 09).

Zájem je i o dopravu a zdravotnictví

Právě do školství jde z krajského rozpočtu nejvíc peněz. Následuje doprava a sociální oblast. A právě tyto resorty jsou proto žádané. „Nás samozřejmě zajímá doprava, s tím tématem jsme šli do voleb, sociální oblast a rodinná politika a nezůstává v pozadí také zdravotnictví,“ říká Roman Hanák (ČSSD). 

Volby v Jihomoravském kraji vyhrálo ANO, které má 15 mandátů z 65. Druhá KDU-ČSL jich má 11, stejně jako třetí ČSSD. KSČM má sedm zastupitelů, ODS šest, shodně po čtyřech má SPD a SPO, TOP 09 s Žít Brno a Starostové pro Jižní Moravu. Poslední tři mandáty získali Zelení a Piráti.