Za nález starých mincí přiznal kraj stotisícovou odměnu

Nálezce dostal za džbán s mincemi 108 tisíc (zdroj: ČT24)

Poctivý nálezce džbánu, který obsahoval 283 stříbrných mincí, dostane odměnu převyšující sto tisíc korun. Šlo o mince z období od druhé poloviny 15. století do první poloviny 17. století. Nález už převzalo krajské Muzeum Vysočiny v Jihlavě. Rada kraje teď za nález přiznala vyšší odměnu, než by ze zákona musela.

Poklad objevil nálezce náhodou zjara na Žďársku při hledání liščích nor. Odměna představuje 15 procent tržní hodnoty mincí vyčíslené na 723 tisíc korun. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) podotkl, že u nálezů se stanovuje také kulturně historická hodnota, která je ještě násobně vyšší.

Radní kraje řešili tento rok už druhý takový případ. „Dlouhou dobu jsme vedli diskusi, z jakých částek a jakého základu budeme vycházet,“ dodal hejtman. Podle zákona se totiž odměna vypočítává jen z ceny drahých kovů, která je podstatně nižší než tržní hodnota případného nálezu. Podle radních by měl nálezce dostávat 15 % právě z tržní hodnoty.

Kraj už letos přiznal téměř půlmilionovou odměnu nálezci, který oznámil nález více než 300 zlatých a stříbrných mincí z doby 30leté války. Mince našel loni v poli poblíž Horních Rápotic na Pelhřimovsku. Také v tomto případě dostal nálezce vyšší odměnu: ze zákona by měl nárok na necelých 300 tisíc korun, kraj odměnu navýšil o dalších 180 tisíc.