V lese našel staletý poklad, který odevzdal muzeu. Čeká jej velkorysá odměna

Příslovím, že s poctivostí nejdál dojdeš, je stále radno se řídit. Dosvědčil by to zajisté muž, který poblíž Horních Rápotic u Humpolce objevil drahocenný poklad – více než tři sta zlatých a stříbrných mincí z období třicetileté války. Místo aby si jej nechal nebo se jej pokusil prodat na černém trhu, čestně jej odevzdal muzeu. Radní z kraje Vysočina jej za to chtějí exemplárně odměnit - nálezce by měl měl dostat půl milionu korun.

Mince uložené v keramické nádobě našel muž v lese na okraji pole. Poklad obsahoval 341 mincí, z toho 55 zlatých. Nejstarší jsou z druhé poloviny 16. století, většina jich byla ražena v první polovině 17. století. V nálezu jsou zastoupeny mince holandské, španělské, rakouské a polské, jsou mezi nimi ale také mince ze Sedmihradska a z Osmanské říše z území Egypta.

Přesný příběh pokladu není znám. Podle jedné z hypotéz mohl být vlastníkem mincí měšťan nebo obchodník se suknem z Humpolce, který nechtěl své jmění skladovat v neklidné době třicetileté války doma.

Ředitel havlíčkobrodského Muzea Vysočiny Jiří Jedlička plánuje ve spolupráci s krajskou knihovnou požádat veřejnost, aby zkusila vymyslet příběh osvětlující původ pokladu.

Štědrá odměna nad rámec zákona

Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) oznámil, že čestný nálezce dostane zřejmě vyšší odměnu, než jakou stanovuje zákon. Krajští radní ji chtějí navýšit o kulturně historickou cenu nálezu. „Máme zájem na tom, aby nálezci podobných pokladů byli náležitě oceněni nad rámec zákonných nároků, aby hodnotné nálezy nekončily například na černém trhu,“ vysvětlil Novotný.

Rápotickým pokladem se díky nálezci může kochat veřejnost
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Podle odborného posudku Puncovního úřadu čítá hodnota pokladu necelých 300 tisíc korun. Na sběratelském trhu by za něj však bylo možné utržit více než 3 miliony korun. Kulturně historická cena prastarých mincí ovšem čítá bezmála 10 milionů. Kraj chce proto nálezce odměnit sumou půl milionu korun.

Ostatně, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod konstatoval, že nejvíce překvapivá je právě skutečnost, že si nálezce poklad nenechal. „Předpokládáme, že devadesát procent podobných nálezů lidé neodevzdají,“ odhadl Jedlička. O odměně pro nálezce rozhodnou krajští zastupitelé definitivně 13. září.