Krajská koalice nepočítá s vítězným ANO ani v Pardubickém kraji

Východní Čechy budou mít krajská vedení zcela prostá hnutí ANO. Pardubický kraj povede koalice bez vítěze voleb. Vytvoří ji sociální demokracie, Koalice pro Pardubický kraj, ODS aSTAN. V křesle hejtmana zůstane Martin Netolický (ČSSD).

„Byli jsme postaveni před hotovou věc, buď půjdeme za jasně definovaných podmínek do velké koalice všichni kromě komunistů, nebo to upečou bez nás. Podmínky jsou konkrétně pro mne absolutně neakceptovatelné, protože vůbec nereflektují výsledky voleb,“ uvedl lídr ANO v kraji Jan Řehounek.

ANO rázem ztratilo v jednáních hlavní slovo

Pardubickému kraji dosud vládla ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, Nestraníci a SNK ED) spolu se Stranou práv občanů. Sociální demokraté s Koalicí chtějí pokračovat podobným způsobem jako dosud s tím, že je v radě doplní ODS a Starostové a nezávislí. Jde o významnou změnu oproti prvním nedělním jednáním, ve kterých hrálo hlavní roli ANO.

Podle redaktora ČT Erika Knajfla dohoda všech ostatních (vyjma komunistů) nemusela znamenat, že ANO skončí v opozici. Nabídku na křeslo radního pro zdravotnictví, které by obsadil volební lídr hnutí Jan Řehounek, však zastupitelé zvolení za ANO většinově odmítli. Proti nabídce od ČSSD a Koalice pro Pardubický kraj hlasovalo deset z dvanácti zastupitelů.

S komunisty do opozice

Koalice tak zůstane čtyřčlenná, v opozici budou ANO a KSČM. Pro ANO to na východě Čech znamená již druhou povolební prohru. Podobné spojení jako v Pardubickém kraji vyřadilo vítězné hnutí ze hry i v Královéhradeckém kraji. Již večer po volbách oznámily vznik koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Pardubický kraj byl jedním z regionů, kde hnutí ANO vyhrálo, vítězství však bylo jen těsné. Dosud vládnoucí sociální demokraté na ně ztratili jen procento a mají o jeden zastupitelský mandát méně. Případné jejich spojení by stačilo k těsné většině v zastupitelstvu, které má 45 členů. Koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a STAN bude však s 28 hlasy ještě silnější.