Zaměstnanci OKD dostali výplaty za květen

Zaměstnanci těžební společnosti OKD dostali na účty své výplaty za květen. Potvrdil to mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Některým zaměstnancům mohou peníze přijít až v následujících dnech, podle mluvčího záleží na tom, u jaké banky mají účet.

Firma, která je od počátku května v úpadku, měla se zajištěním hotovosti mimo jiné právě na výplaty horníků problém. Že se dostatek peněz podařilo zajistit, sdělilo vedení firmy před několik týdny. Odboráři předtím řekli, že nevyplacení výplat by mohlo vyvolat nepokoje.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Uvedla, že má nejméně u 650 věřitelů dluhy přesahující 17 miliard korun, nedokáže splácet své závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun.

Své pohledávky už přihlásilo téměř 200 věřitelů, požadují celkem více než 11 miliard korun. Největší pohledávky za více než deset miliard korun u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Mládek ve středu na schůzce koaličních stran navrhl půjčit OKD miliardu korun, lídři koaličních stran se však na výši půjčky neshodli. Půjčka by měla být od státního podniku Prisko. O sumě a struktuře půjčky se bude debatovat, vláda má podle Mládka vůli rozhodnout do konce června. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že OKD ale zřejmě nepotřebuje půjčit miliardu korun, protože by podle něho již v srpnu měla mít kladné cash flow, v červenci by proto neměl být problém s výplatami.