Černá díra OKD. Existuje cesta, jak požadovat po bývalých majitelích část odčerpaných peněz?

Černá díra OKD (zdroj: ČT24)

Ze společnosti NWR, která vlastní OKD, jen na dividendách odteklo majitelům více než 65 miliard korun. Skoro dvojnásobek, než kolik doly vydělaly. K miliardám do vlastní kapsy si majitelé pomohli tím, že firmu prostě zadlužili. Neexistuje cesta, jak z bývalých majitelů, včetně miliardáře Zdeňka Bakaly, dostat alespoň něco zpátky? Třeba za to, že nedodrželi privatizační smlouvu? Odpovědi hledal pořad 168 hodin.

S jednoduchým, ale výbušným podnětem přišel nedávno předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na jednání vládní skupiny pro OKD.

Odvolal se na smlouvu o privatizaci OKD z roku 2004. „Hovoří se o tom, že tato privatizační smlouva mimo jiné obsahuje závazek, že budou vytvořeny prostředky na útlum dolu, případně pro horníky v souvztažnosti s odstupným,“ řekl Středula.

Požádal proto, aby se provedla analýza smlouvy, a pokud je tento prvek aktivní, ať ho stát požaduje v rámci insolvenčního řízení. Reakce vládních představitelů ho prý zaskočila. Zaražené ticho.

Kupující se zavazuje zajistit, aby společnost dodržovala vytváření zákonných rezerv, finančních prostředků na vypořádání důlních škod a zákonných rezerv na sanace a rekultivace.
Z privatizační smlouvy mezi Fondem národního majetku a firmou Karbon Invest
rok 2004

Pořad 168 hodin zjistil, že o finanční rezervě na horší časy, o které hovoří smlouva, není nic známo. Firma je naopak od počátku května v úpadku. Víc než 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. 

Analytička Echo24 Lenka Zlámalová soudí, že „za OKD budeme platit my jako daňoví poplatníci. Jaká bude ta částka, je velmi diskutabilní. Podle mě to nikdo neví“.

Je tu však další bod privatizační smlouvy.

Strany se dále dohodly, že v souvislosti s jakýmkoliv útlumem těžby nevznikne žádný nárok na vynaložení prostředků ze státního rozpočtu, a to bez jakéhokoliv časového omezení takového závazku.
Z privatizační smlouvy mezi Fondem národního majetku a firmou Karbon Invest
rok 2004

 Advokátka Hana Marvanová to chápe tak, že se stát chtěl pojistit, aby nemusel budoucí předpokládaný útlum těžby nějak hradit.

A právě o tom se nyní hovoří. Už teď je jasné, že stát za OKD zaplatí sedmdesátimilionový dluh za sociální pojištění zaměstnanců. A vláda už kývla i na trvalou měsíční podporu pro propuštěné horníky. Vyjde až na 400 milionů korun každý rok.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ze společnosti NWR, která OKD vlastní, přitom jen na dividendách odteklo majitelům více než 65 miliard korun. Skoro dvojnásobek, než kolik doly vydělaly. Pro to, aby si mohli dividendy vůbec vyplatit, vydali majitelé dolu dluhopisy. K miliardám do vlastní kapsy si tak pomohli tím, že firmu prostě zadlužili.

Marvanová soudí, že pokud právě to zavinilo krach společnosti a náklady, které bude muset vynaložit stát, tak by za to měl někdo odpovídat. Advokátka zmiňuje i možnost zajistit jeho majetek. Vše však záleží na tom, co zjistí vyšetřování, zdůrazňuje. Podle ní by měla vláda využít všech možností, které má.

  • Nejznámější muž OKD Zdeněk Bakala na dolech vydělal podle odhadů 60, možná až 80 miliard korun. Svého podílu se zbavil letos v únoru, firmě ho daroval, byl už bezcenný.

I ministr financí Andrej Babiš (ANO) soudí, že je to skutečně otázka na právníky. „Já si myslím, že spíš to je otázka na akcionáře, NWR a OKD,“ dodává.

Stát může požadovat peníze ty, na které má nárok. To znamená, pokud tady budou jakékoliv nároky, tak samozřejmě stát je musí vymáhat, ale musí to být reálné nároky. Nemůže to být jenom nějaká spekulace.
Bohuslav Sobotka

Miliardář Zdeněk Bakala k celé záležitosti mlčí.

„Už to zkoušeli vaši kolegové. Pan Bakala se nechce k OKD vyjadřovat. Myslím, že je zbytečný to zkoušet znova,“ říká jeho mediální zástupce Vladimír Bystrov.