Vlčata ze Srní se ukázala návštěvníkům a dostala jména

Pět vlčat, která se narodila 11. května v přírodním výběhu v Srní na Klatovsku, při slavnostním křtu viděli první návštěvníci. Samička dostala jméno Bela a čtyři samci se jmenují Blesk, Bart, Burák a Bolt.

V rozlehlém výběhu vše funguje jako ve volné přírodě. Vlčice svá mláďata pečlivě schovává. „Pokud zjistí, že tady někdo byl, tak si je přenáší každý den jinam,“ popisuje zvyky matky-vlčice správce návštěvnického centra Srní Josef Šebík.

Čerstvá vlčata jsou už druhým vrhem v rozlehlém výběhu. Jejich rodiči jsou čtyřletý samec Greg, kterého dovezli správci parku loni v únoru ze zoologické zahrady v Plzni, a šestiletá samice Pandora z německé zoo. „Za Grega bych chtěl poděkovat plzeňské zoo. Má v sobě krev z divočiny a krásně vychovává vlčata a učí je všem dovednostem, které budou potřebovat,“ uvedl vedoucí centra Jiří Kec.

Čtyři psy a jednu fenu se doteď snažila správa parku ukrývat, teprve v neděli je mohli poprvé spatřit návštěvníci. V místní smečce žije jedenáct vlků a její fungování je podle správců centra bezproblémové. Vlčice svým štěňatům dokonce nosí hračky, například malé kostičky.

Vlčata ze Srní dostala jména (zdroj: ČT24)

Poslední vlk z původní populace byl na Šumavě střelen 2. prosince 1874 u Lipky, kde je pamětní kámen. Jednotlivci se i poté čas od času na Šumavu zatoulají, i dnes se tam někdy pohybují. „Po Šumavě se přesouvají, 100 kilometrů pro ně není problém. Zatím to území prozkoumávají,“ dodal Kec. Podle něj nebude dlouho trvat a na Šumavě se po více než 100 letech opět objeví „alfa pár“ a budou tam znovu volně žijící vlčata.

Celoročně fungující centrum v Srní otevřela správa Národního parku Šumava loni 31. října a za listopad a prosinec tam přišlo necelých 40 000 lidí. V současné době jde o nejnavštěvovanější místo parku. Vstup je zdarma, placené je jen parkoviště se 60 místy, které nestačí.