Autoimunitních onemocnění přibývá. Hlavně u žen v produktivním věku

Autoimunitních chorob přibývá. Ve velké většině případů postihují tyto nemoci zejména ženy v produktivním věku. Například lupusem trpí v České republice až deset tisíc lidí. A těch s revmatoidní artritidou je více než 80 tisíc.

Ještě jí nebylo ani třicet, přesto už má částečný invalidní důchod. „Začalo to akutním zánětem slinivky. Pak se zdraví začalo zhoršovat,“popisuje Nikola Körbelová s tím, že zanedlouho nastoupila únava, bolesti kloubů, horečky i vyrážka v obličeji.

Před pár lety přitom byla pro Nikolu práce na prvním místě. Dnes je to hlavně zdraví. Zápas svádí s lupusem – autoimunitním onemocněním, které se vyznačuje multiorgánovým postižením včetně orgánů nezbytných pro život (zvláště ledviny a mozek). Aby mohla fungovat, musí denně spolykat až dvanáct druhů léků. 

Autoimunitní onemocnění (zdroj: ČT24)

Podle lékařů je nárůst autoimunitních onemocnění opravdu rapidní. Odborníci to částečně připisují na vrub novým diagnostickým metodám, ale i přemíře pracovního stresu. Za rozvojem nemoci mohou být rovněž genetické faktory nebo znečištěné prostředí a infekce.

Stav pacientů se po zavedení moderních léků, které potlačují reakce imunitního systému, výrazně zlepšil. Snížila se také úmrtnost. V posledních pěti letech navíc zažívá obrovský rozvoj biologická léčba, která je sice účinná, ale drahá. Měsíčně jeden pacient stojí až sto tisíc korun. Kvalitnější život mohou pacientům zajistit nová léčiva.

Problémem jsou ale finance, které zatím brání dalšímu rozšiřování léčby. „Jen v naší nemocnici, kde poskytujeme biologickou léčbu v jedenácti centrech, stouply náklady v posledních pěti letech o desítky milionů korun,“ řekl mluvčí fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Autoimunitní choroby představují v České republice velký zdravotní problém. Celkově jde asi o třetinu všech onemocnění. Jedná se zejména o lupus či lupénku, kterou trpí v Česku kolem 50 tisíc obyvatel. Z dalších autoimunitních onemocnění je často zmiňována celiakie.