Nymburské zinkovně nařídil kraj kvůli zápachu zastavit výrobu

Nymburská zinkovna Azos by měla zastavit výrobu. Rozhodl tak středočeský krajský úřad, zatím však nepravomocně. Zinkovna čelí podezření, že právě ona způsobuje zápach, který Nymburské trápí. Společnost se ještě může odvolat, má na to patnáct dnů.

Zápachem v Nymburku se původně zabýval místní stavební úřad. Kvůli obavě z jeho podjatosti a možnému vlivu na životní prostředí však případ převzal kraj. Při kontrole potom jeho inspektoři objevili skryté odvětrávání výrobní linky. Vyšlo také najevo, že na zinkovací linku neexistuje stavební povolení ani kolaudační výměr.

Nyní kraj nařídil společnosti Azos zastavit provoz kataforézní a zinkovací linky, uvedla mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná.

Nymburští si na zápach a také zdravotní problémy, které dávali do souvislosti se zinkovnou, stěžovali dlouhodobě a hovoří o neúnosné situaci. Nynější rozhodnutí krajského úřadu však neznamená, že provoz v hale ustane okamžitě. Rozhodnutí o jeho zastavení a také o pokutě 300 tisíc korun není pravomocné a Azos má patnáct dnů na odvolání. Společnost sdělila, že rozhodnutí důkladně prověří a poté zareaguje.