Spor o prodej náchodského pivovaru se vrací na úplný začátek – rozsudky zrušil Nejvyšší soud

Soudy se budou znovu zabývat žalobou na neplatnost prodeje městského pivovaru v Náchodě liberecké firmě LIF. Nejvyšší soud tento měsíc zrušil předchozí rozsudky vrchního soudu a Krajského soudu v Hradci Králové, které žalobu zamítly a prodej pivovaru tedy platil. O rozhodnutí soudu informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Neplatnosti smlouvy se domáhá společnost Pivovar Holba, jež byla jedním z uchazečů o podnik, který město prodalo v březnu 2009.

„Na základě tohoto rozhodnutí se celá věc vrací na úplný začátek. Pro město Náchod to v tuto chvíli rozhodně není dobrá zpráva a jako starostovi mi opět nezbývá, než hájit zájmy města prostřednictvím našeho právního zástupce opět od začátku,“ uvedl náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).

Žalobu společnosti Pivovar Holba v minulosti dvakrát zamítl Krajský soud v Hradci Králové. Poprvé pražský vrchní soud odvolání Holby vyhověl a případ vrátil do Hradce k prvoinstančnímu rozhodnutí, v červnu 2013 rozhodnutí hradeckého soudu potvrdil.

Pivovar, který nyní nese název Primátor, prodalo město liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Společnost Pivovar Holba nabídla 185 milionů korun. Podle tehdejšího vedení radnice by však město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun.

Spor o náchodský pivovar se vrací na začátek (zdroj: ČT24)

Za utržené peníze město postavilo školu a opravilo polikliniku

Pokud by soudy smlouvu označily za neplatnou, hrozilo by, že by si LIF a město musely vrátit peníze a pivovar. Radnice však 150 milionů korun, které za pivovar dostala, už nemá. Za peníze z pivovaru postavilo město novou základní uměleckou školu a opravilo budovu polikliniky.

  • V souvislosti s prodejem náchodského pivovaru byl stíhán bývalý starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS). Policie ho obvinila v březnu 2010, podle obžaloby při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena.
  • V listopadu 2013 Krajský soud v Hradci Králové Oldřicha Čtvrtečku zprostil obžaloby za údajné machinace při prodeji pivovaru. Soud zároveň zrušil verdikt náchodského soudu, který předtím Čtvrtečkovi zakázal na šest let výkon veřejných funkcí. „Ztratil jsem společenskou prestiž, pět let života a svoje zdraví, to mně nikdo nenahradí,“ řekl tehdy Čtvrtečka po vynesení osvobozujícího rozsudku.
  • V září 2014 Nejvyšší soud zamítl dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana, jenž nesouhlasil se zproštěním obžaloby Oldřicha Čtvrtečky. Verdikt z listopadu 2013 tím byl potvrzen.
  • Ve stejný den, kdy náchodská radnice informovala o rozhodnutí Nejvyššího soudu, které ruší předchozí rozsudky ohledně žaloby na neplatnost prodeje pivovaru firmě LIF, tedy ve čtvrtek 25. 2. 2016, bývalý starosta Oldřich Čtvrtečka zemřel. Bylo mu 69 let. V čele jednadvacetitisícového Náchoda stál v letech 2002 až 2010.

Pivovar Náchod v roce 2014 zvýšil výstav téměř o pět procent na 131 778 hektolitrů. Růst mu zajistil export, který vzrostl o 19 procent na dosud nejvyšších 33 tisíc hektolitrů. Pivovar, který měl v roce 2014 asi 80 zaměstnanců, se profiluje jako výrobce speciálních piv.