Prodej náchodského pivovaru opět u soudu: Šéf žalobců podal dovolání

Náchod/Brno – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli prodeji náchodského pivovaru. Odpověděl tak na loňské rozhodnutí krajského soudu, který zprostil bývalého náchodského starostu Oldřicha Čtvrtečku obžaloby za to, že prodal pivovar firmě, jež nenabídla nejvyšší cenu.

Kauza prodeje náchodského pivovaru stále nekončí. Naplno ji chce oživit Nejvyšší státní zastupitelství, jehož hlava Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu proti loňskému verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové. Ten prozatím případ uzavřel s tím, že se bývalý starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka ničeho nedopustil. Podle obžaloby přitom zneužil pravomoce, porušil povinnosti při správě veřejného majetku, když město prodalo pivovar firmě LIF z Liberce, která za něj nabídla 150 milionů korun. Hanušovická Holba, která o pivovar Náchod velice stála, přitom nabídla o 35 milionů více.

Na bývalého starostu se policie při vyšetřování prodeje z roku 2009 zaměřila proto, že byl předsedou hodnotitelské komise. Z této pozice neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena.

Oldřich Čtvrtečka se u soudu hájil tím, že hanušovická pivovarnická společnost sice nabídla 185 milionů, ale za takových podmínek, že by město podle exstarosty nakonec bylo dostalo pouze 136,5 milionu, navíc postupně během pěti let. Jen částečně uspěla Čtvrtečkova obhajoba u náchodského okresního soudu, který exstarostovi uložil zákaz činnosti za zneužití pravomoci veřejného činitele. Krajský soud potom zrušil i tento trest. Obžaloba přitom bývalého starostu vinila také z  porušování povinnosti při správě cizího majetku, hrozilo mu až deset let vězení.

Soudce okresního soudu: Prodej pivovaru nesl známky korupce

Kromě trestního stíhání bývalého starosty provázely prodej náchodského pivovaru i další spory. Holba se u soudů neúspěšně domáhala zneplatnění prodeje. Náchodská radnice zase žádala od bývalého starosty 35 milionů, o které údajně přišla tím, že neprodala pivovar za nejvyšší cenu.

Soudce okresního soudu v Náchodě Pavel Ruml již dříve řekl, že prodej pivovaru v Náchodě nesl znaky korupce, ale jasné důkazy pro to nenašel. Podle státního zástupce Vladimíra Štěpánka měl liberecký LIF nadstandardní ekonomické informace zevnitř pivovaru. Ředitel Josef Hlavatý dostal od nového vlastníka milionovou odměnu a nabídku akcií. Ředitel se hájil tím, že to byla náhrada odstupného, na které měl nárok podle své původní manažerské smlouvy uzavřené s městem.

Weiner: Podle soudce nesl prodej pivovaru známky korupce (zdroj: ČT24)