Prodej pivovaru v Náchodě: Soud zprostil exstarostu Čtvrtečku obžaloby

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zprostil bývalého starostu Náchoda Oldřicha Čtvrtečku (ODS) obžaloby za údajné machinace při prodeji pivovaru Náchod. Soud zároveň zrušil verdikt náchodského soudu, který v červnu Čtvrtečkovi zakázal na šest let výkon veřejných funkcí. Proti dnešnímu verdiktu soudu je možné pouze dovolání.

Čtvrtečku policie obvinila v březnu 2010, podle obžaloby při prodeji pivovaru jako předseda hodnotitelské komise neakceptoval hlavní kritérium hodnocení, kterým byla nejvyšší nabídnutá cena. Město prodalo pivovar liberecké firmě LIF za 150 milionů korun, přitom Pivovar Holba nabídl 185 milionů korun.

Starosta byl původně obžalován z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele, hrozilo mu až deset let vězení. Oldřich Čtvrtečka se obžalobě bránil tím, že smlouvu navrženou Pivovarem Holba považoval za nevýhodnou pro město. Podmínky hanušovické společnosti podle něj znamenaly, že by město nakonec dostalo pouze 136,5 milionu, navíc postupně během pěti let. Náchodský okresní soud rozhodl, že se dopustil pouze zneužití pravomoci veřejného činitele, a za dostatečný označil trest zákazu činnosti.

Exstarosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka
Zdroj: ČT24

Sedmašedesátiletý Čtvrtečka dnešní verdikt soudu nechtěl příliš komentovat. „Ztratil jsem společenskou prestiž, pět let života a svoje zdraví, to mě nikdo nenahradí,“ řekl.

Náchodskou radnici, která po Čtvrtečkovi požadovala náhradu škody 35 milionů korun, odkázal soud na občanskoprávní řízení.

Spor o náchodský pivovar probíhá také v další rovině, Pivovar Holba se totiž domáhá zneplatnění prodeje. Náchodská radnice se teď obává, že by v takovém případě musela vrátit utržených 150 milionů, které však už nemá.

Předseda senátu náchodského soudu Pavel Ruml při červnovém vynesení rozsudku uvedl, že se v celé kauze objevují náznaky korupce, avšak neexistuje žádný jednoznačný důkaz. Poukázal na množství detailních informací o hospodaření pivovaru, které liberecký LIF předem měl. Tehdejší ředitel náchodského pivovaru navíc dostal hned po transakci přes milion korun.

Předsedkyně senátu Jana Chládková při zdůvodnění rozsudku řekla, že náchodský okresní soud provedl rozsáhlé dokazování výslechy svědků i listinami. „Podle našeho názoru soud skutková zjištění vyhodnotil spekulativním způsobem a v řadě těch mezer ve skutkovém ději se uchýlil k tomu, že ty mezery vyplnil svými vlastními úvahami, které nemají v provedených důkazech oporu,“ uvedla Chládková.

Podle soudkyně Čtvrtečka například ve věci postupoval podle rozhodnutí radních a zastupitelů, podařilo se také prokázat, že nebyl v kontaktu se zájemci o pivovar. Podle soudu také nebyla cena prodeje pivovaru neúměrně nízká. „Obžaloba vycházela pouze z matematického výpočtu, nebyla bráno na zřetel další hlediska, například nabídnutá smlouva od Holby s neurčitým termínem splatnosti do pěti let a za řady dalších podmínek,“ řekla Chládková.