Nová policejní zbraň má čtyři vrtule a kameru proklatě vysoko

Události v regionech: Pardubická policie začne používat dron (zdroj: ČT24)

Policisté v Pardubickém kraji budou jako první v České republice využívat drony k monitorování dopravy. V budoucnu by tyto malé vrtulníky mohly odhalovat nejen dopravní přestupky, ale třeba taky pomáhat s řízením provozu nebo při hromadných nehodách.

Pardubický kraj už jeden dron má - zatím ho používá hlavně při živelních pohromách. Jak říká tajemník Bezpečnostní rady kraje Aleš Boňatovský, uplatňuje se třeba při povodních.

Hejtmanství ale plánuje koupit i druhý dron, který by sloužil výhradně policistům v regionu. Díky němu by totiž mohli monitorovat kritické úseky silnic, kde řidiči nejčastěji porušují předpisy.

„Přestupků přibývá - často jde o bezohlednou jízdu. Shora se situace jeví úplně jinak než při monitoringu dopravy přímo na zemi,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Jedním z takových míst je silnice z Pardubic do Dašic, kde řidiči podle zkušeností policistů každý den porušují předpisy a zatáčku projíždějí v protisměru – přes plnou čáru. Drony jsou schopné přestupek zdokumentovat.

Záběr z policejního dronu
Zdroj: Pardubický kraj

Drony by měly monitorovat provoz i na přetížené silnici I/35. Dopravní policisté by je na Pardubicku měli začít využívat už letos v létě.