Praze hrozí kvůli Blance další arbitráže o zhruba miliardu korun

Firmy ČKD Praha DIZ a Inženýring dopravních staveb (IDS) podaly k rozhodčímu soudu žaloby na hlavní město kvůli neproplaceným fakturám za tunelový komplex Blanka. Celkem po Praze žádají asi miliardu korun, uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) s tím, že ale město pohledávky neuznává. ČKD Praha DIZ informace o žalobě potvrdila, IDS ale pravděpodobně žalobu teprve podá.

Problematická silniční stavba se po řadě odkladů otevřela loni v září. Vyšla na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Kvůli Blance se v minulosti odehrály dvě arbitráže. Se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky milionů. V obou případech soud firmám vyhověl.

Tentokrát budou arbitři řešit nárok firmy ČKD Praha DIZ, která žádá 778 milionů korun, IDS chce po Praze 263 milionů korun. Firmy dlouhodobě argumentují tím, že se jim zvýšily náklady s ohledem na průtahy kolem dokončení tunelu.

„Ve sporných bodech týkajících se tunelu Blanka, které se nepodařilo vyřešit v rámci podzimního smírčího řízení s Prahou, se ČKD Praha DIZ obrátila na rozhodčí soud,“ uvedl mluvčí společnosti Jan Rachota. Víc se firma ke sporu nechce vyjadřovat.

„IDS vznesla nároky na celkem 263 milionů korun formou předžalobní výzvy. Na reakci hlavního města zatím stále marně čekáme. Žalobu jsme proto dosud nepodali,“ dodal mluvčí Pavel Kočiš. „Pokud ale město reagovat nebude, pravděpodobně nastane okamžik, kdy nám nic jiného než podat rozhodčí žalobu nezbude,“ doplnil. 

Obě firmy si nárokují zhruba miliardu (zdroj: ČT24)

Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 000 aut. Doprava se po otevření tunelu zhoršila v Dejvicích a v Břevnově a na příjezdu od Strakonic. Z údajů z konce loňského roku vyplývá, že Blankou od jejího otevření projelo více než 4,3 milionu aut. Praha chystá pokračování v trase Povltavské ulice.