V brněnských Holáskách opět hynou ryby. Jezera zamořily fekálie

Pátrání po zdroji znečištění v Holáskách (zdroj: ČT24)

Silný zápach, zakalená voda a desítky mrtvých ryb. Podle rozborů vody je otrávily fekálie. Jak se do brněnských Holáseckých jezer dostaly, nikdo neví. K hromadnému úhynu vodních živočichů ale nedošlo v jezerech poprvé. Kvůli nedostatku kyslíku tam v létě leklo několik metráků ryb.

Zakalené vody v jezerech si jako první všimli místní. Mezi prvními, kteří začali situaci řešit, byla Petra Hoňková. „Potok, který z jezer vytéká, byl úplně bílý,“ řekla Hoňková. Kontaktovala proto starostu. Ten se poté rozhodl pro odebrání vzorků vody.

Podle výsledků rozborů vody, kterou hasiči v neděli odebrali, jsou jezera pravděpodobně kontaminována fekáliemi. „Kanalizace byla prověřovaná, v tuto chvíli by mělo být všechno v pořádku. Předpokládám, že to bude nějaký septik nebo jímka, o kterých nevíme,“ okomentoval výsledky starosta městské části Tuřany Radomír Vondra (Žijeme zde).

Obdobný názor mají i místní. „Ten, kdo to udělal, tak spoléhal na to, že jezero zamrzne, zapadá sněhem a nebude to vidět, nebude to cítit,“ řekl obyvatel Tuřan Jan Vařeka. Silný zápach je ale v okolí vodních ploch už několik dní. „Je to cítit nějakou chemií,“ popsala zápach Hoňková. Odhalit viníka nebude jednoduché. „Možná budeme muset chodit dům od domu a hledat,“ dodal starosta.

V okolí jezer je už několik dní silný zápach (zdroj: ČT24)

K úhynu ryb došlo už podruhé

Stovky ryb uhynulo v jezerech také loni v létě. Kvůli vysokým teplotám a minimálním srážkám tehdy klesla hladina o třicet centimetrů a voda se rychleji vypařovala, než přitékala. Většinu vodních ploch také pokrývaly rostliny, kvůli kterým se voda pomaleji okysličovala. Ryby tak neměly dostatek vzduchu a umíraly. Mrtvých kousků tam rybáři vylovili několik stovek kilogramů.

Za úhyn nechtěl být tehdy nikdo zodpovědný. Podle radního pro životní prostředí za Jihomoravský kraj Jaroslava Parolka (ČSSD) měli jezera vyčistit rybáři. Jenže rybáři v létě uvedli, že nemají jezera ve vlastnictví, a že si je ani nepronajímají. Navíc nemají finance ani kapacity se o jezera starat. Naopak podle náměstka Martina Andera (SZ) by se o břehy všech jezer měla starat městská část Brno-Tuřany, protože pozemky patří městu. O vodu se ale zajímat také nemusí.

Kdo vlastní Holásecká jezera?

Holásecká jezera byla v roce 1988 vyhlášena za přírodní památku. Důvodem jejich ochrany je systém vodních ploch, které mají charakter nížinných poříčních jezer s břehovými porosty. Jsou tak vhodným útočištěm různých druhů obojživelníků.

Soustavu vodních ploch tvoří celkem deset jezer. Tři z nich – jezero Kocábka, Lávka a Opleta, byly vytvořeny uměle. Ostatní vznikla rozdělením starého říčního ramene. O největší z nich se stará jedna z městských částí. O zbylá jezera ale nikdo nejeví zájem. Vznikla za minulého režimu a nedochovala se žádná dokumentace, která by mohla určit, kdo je jejich vlastníkem.