Brdy letos cyklistům nabídnou 200 kilometrů, přístupná bude zatím asi polovina oblasti

Nová Chráněná krajinná oblast Brdy (CHKO), která vznikla od ledna na ploše zrušeného vojenského prostoru, bude do konce letošního roku přístupná pro turisty zhruba z padesáti procent. Uvedl to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Příčinou postupného otevírání je očista od nevybuchlé munice. V současné době se veřejnost dostane jen asi na patnáct až dvacet procent území.

Rozloha celé chráněné krajinné oblasti je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů čtverečních byl rušený vojenský újezd. Podle ministra je nyní prioritou značení pro turisty a pyrotechnická očista, kterou provádí armáda.

Nejprve se bude čistit centrální území, které protínají klíčové páteřní cyklostezky a turistické stezky. Armáda má sice očistu naplánovanou až do konce roku 2017, podle Brabce ale vojáci slíbili učinit maximum pro to, aby byla klíčová střední část k dispozici už do letošního podzimu. V roce 2017 se podle něj budou dočišťovat už jen okrajové části, které neblokují páteřní tahy.

Klub českých turistů začne se značením tras v Brdech okamžitě, jakmile to dovolí počasí, nejpozději v březnu až dubnu.

Letos zhruba 200 kilometrů tras pro cyklisty

Ministerstvo životního prostředí chce, aby do konce letošního roku bylo pro veřejnost otevřeno zhruba padesát procent CHKO. Z plánovaných 450 až 500 kilometrů cyklostezek jich už bude k dispozici nejméně 200 kilometrů, uvedl ministr. 

Do konce února se dohodnou ministerstva životního prostředí a obrany o silnicích, které se v CHKO budou využívat. Ministerstva připravují časový plán, který umožní, aby se silnice při pyrotechnickém průzkumu uzavíraly jen na nejkratší možnou dobu. V provozu zůstane páteřní silnice, kterou už využívali místní, aby nemuseli objíždět celý vojenský prostor.