Lyžařské tratě na suchu. V Novém Městě doufají, že pomůže nový zásobník na sníh

Zásobník zajistí start sezony (zdroj: ČT24)

Bez obav o začátek sezony by mohli být provozovatelé lyžařského areálu v Novém Městě na Moravě. Dělníci tam dokončili stavbu zásobníku, ve kterém by měl technický sníh vydržet i letní horka. Tamní sportovní klub ho za zhruba dvacet milionů korun vybudoval kvůli pravidelnému pořádání závodů světového poháru v běhu na lyžích a biatlonu.

„Nápad vznikl z potřeby garantovat začátek sezony na měsíc prosinec. Období, kdy začíná mrznout, je nevyzpytatelné, proto jsme se po vzoru jiných areálů rozhodli pro zásobník," uvedl generální sekretář Sportovního klubu Nové Město na Moravě Jan Skřička.

Podobný zásobník je například v rakouském lyžařském středisku Hochfilzenu, kde by bez něj minulý týden biatlonisté vůbec nezávodili. „Pokud chceme usilovat o stálé místo v kalendáři světových pohárů, tak je nezbytné, abychom byli závody schopni uspořádat za jakýchkoliv podmínek," dodal Skřička.

Unikátní zásobník na technický sníh (zdroj: ČT24)

Sníh přečká i vedra kolem 30 stupňů

Zařízení má rozlohu necelých dvou fotbalových hřišť a pojme až 60 tisíc kubíků technického sněhu. V létě zajistí izolaci dřevní štěpka, aby neroztál. „Předpokládáme, že sníh vydrží. Jeho úbytek je plánován asi na třicet procent. Takže 40 tisíc kubíků by mělo vystačit na pokrytí čtyřkilometrového okruhu v lese a zároveň stadionu," uvedl místopředseda sportovního klubu Karel Klapač.

Jeho naplňování může začít, až bude vyhovující počasí. „Počkáme, až začne mrznout, a potom asi osmi sněžnými děly celý objem zasněžíme. Během deseti dnů bychom měli mít hotovo. Podotýkám, že je potřeba, aby byla teplota 6 až 10 stupňů pod nulou," uzavřel Klapač.

Zlatá lyže je zatím bez sněhu

Už za pět týdnů by aréna měla přivítat světovou elitu v běhu na lyžích v soutěži Zlatá lyže. Pokud do té doby nezačne mrznout, asfalt na tratích nebudou mít pořadatelé čím pokrýt. V krajním případě by se musel šampionát zrušit.

A příští rok začne závodní sezona v Novém Městě ještě dříve - v polovině prosince. Tedy pokud se nebudou opakovat extrémní teploty z letošního roku.