Vláda požádá o peníze na pomoc horníkům z globalizačního fondu

Pro zajištění pomoci zaměstnancům těžební firmy OKD, kde hrozí masivní propouštění, chce vláda požádat o čerpání peněz z evropského globalizačního fondu. Tento zdroj je určený pro případy, kdy v krátké době přijde o práci více než pět set lidí. Stát by z něho podpořil přímo propuštěné horníky.

Společnost New World Resources, která vlastní OKD, chce uzavřít prodělečný Důl Paskov, nebo ho převést na stát. Pro zachování další těžby požádala stát o finanční podporu asi čtyři miliardy korun. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka hrozí krach OKD. Probíhají jednání o řízeném úpadku či odprodeji části podniku. Ohroženo je až třináct tisíc pracovních míst.

Marksová: Prioritou je zachování pracovních míst

Vláda nechce pomáhat zadlužené firmě, ale lidem, kterým hrozí ztráta zaměstnání. O formách pomoci pracovníkům v hornictví a moravskoslezskému regionu jednala poprvé speciální pracovní skupina vedená Janem Mládkem a ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

„Prioritou je zachovat pracovní místa v dole. Pokud to nebude možné, tak se budeme maximálně snažit, aby lidé, kteří nemohou do předčasného důchodu, našli zaměstnání jinde,“ řekla Marksová.

Mládek: Budeme se snažit o rozvíjení nových průmyslových zón

Česko čerpalo peníze z globalizačního fondu již jednou, a to na pomoc stovkám propuštěných lidí z továrny společnosti Unilever v Nelahozevsi na Mělnicku. „Peníze z fondu jdou přímo propuštěným lidem na jejich rekvalifikace, podporu jejich dalšího zaměstnání a podobně,“ uvedla Marksová.

Mládek: Rádi bychom pokročili se zónou Nad Barborou

Mládek se zaměří na rozvíjení nových průmyslových zón. „Rádi bychom konečně pohnuli se zónou Nad Barborou, kterou ministr Babiš poněkud bojkotoval,“ řekl Mládek. Dodal, že stát je připraven také dotovat dopravu za prací do jiného regionu.

Podle předsedy odborových svazů Josefa Středuly jsou varianty možného vývoje v OKD různé. „Firma ještě může s určitými problémy pokračovat dál. Další možností je, že skončí v insolvenčním řízení. Po dnešním jednání jsem přesvědčen, že státní správa je dobře připravena i na tuto nejhorší variantu,“ uvedl Středula. 

Zástupci vlády by se měli sejít s majiteli OKD ve druhém lednovém týdnu.