Soud osvobodil strážníka, který ve Vysokém Mýtě zastřelil muže

Krajský soud v Hradci Králové osvobodil bývalého strážníka Pavla Koblížka obžalovaného z pokusu o zabití. Muž loni v prosinci před diskotékou ve Vysokém Mýtě jednoho muže zastřelil a jeho bratra těžce zranil. Koblížek vinu od počátku odmítal. U soudu tvrdil, že střílel v sebeobraně. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.

Napadený má podle soudce právo se bránit

Předseda senátu Petr Mráka řekl, že obžalovaný, bývalý policista a bývalý strážník ve Vysokém Mýtě Pavel Koblížek, se střelbou z legálně drženého revolveru bránil fyzickému útoku trojice bratrů Svobodových, tedy personálu klubu.

„Ten, kdo je napaden, má právo se bránit účinnějšími prostředky,“ řekl soudce. Koblížek, který nyní pracuje jako skladník, podle soudu ani v jednom momentu nebyl útočníkem, jeho chování prý bylo pasivní.

Soudce argumentoval taky dřívějším násilným chováním bratrů Svobodových, kteří prý „pro ránu nejdou daleko“. Jednání bratrů soud označil jako pomstu za to, že si někdo dovolil ve vestibulu klubu nastříkat slzný plyn.

Koblížek se vzdal práva na odvolání. „Jsem přesvědčen, že soud rozhodl spravedlivě,“ řekl po opuštění soudní síně. Koblížkův obhájce Jiří Teryngel u soudu navrhoval zproštění obžaloby s odůvodněním, že šlo o nutnou obranu.

Opilý Koblížek se údajně s průkazem strážníka domáhal slevy na vstupném do klubu

Podle svědka incidentu se tři muži, mezi nimiž byl i strážník v civilu, v noci z 20. na 21. prosince domáhali vstupu do klubu Stodola. Tvrdili, že jde o policejní akci. Pracovníci klubu je nechtěli pustit dovnitř, proto jeden z mužů nastříkal do místnosti slzný plyn.

Zaměstnanci diskotéky poté začali muže pronásledovat na sídliště. Mylně se domnívala, že to byl právě obžalovaný Koblížek, kdo předtím do klubu plyn nastříkal. 21letý Radek Svoboda se dostal do osobního střetu s Koblížkem a ten – podle soudu v nutné obraně a ve strachu o život – pětkrát vystřelil z revolveru Smith and Wesson. Byl přitom opilý, v krvi měl téměř dvě promile alkoholu. Přesto měl u sebe zbraň.

Trojice bratrů, která podle soudu útočila, ozbrojená nebyla. Radek Svoboda zemřel na místě, postřelený o pět let starší bratr Lukáš byl těžce zraněný.

Koblížek tvrdí, že ho muž škrtil

Koblížek tvrdí, že ho bratři nejprve pronásledovali a poté ho povalili na zem. Střílel prý po nich až v okamžiku, kdy ho jeden z nich škrtil. Otec bratrů naopak už dříve řekl, že se k obžalovanému jeho synové nedostali ani tak blízko, aby ho mohli chytit za ruku. 

Bratři tvrdí, že Koblížka chtěli zadržet a pak počkat na příjezd policie. Koblížek prý na ně střílel ze vzdálenosti několika metrů. Podle znalců však ke střelbě došlo z bezprostřední blízkosti.

Události: Soud osvobodil bývalého strážníka z Vysokého Mýta (zdroj: ČT24)

Žalobce Milan Vacek už začátkem týdne při závěrečné řeči vzhledem k nejednoznačné důkazní situaci navrhl, aby Koblížka soud zprostil obžaloby nebo ho potrestal za pokus zabití trestem kolem sedmi let.

V pátek státní zástupce uvedl, že písemné odůvodnění rozsudku krajské státní zastupitelství přezkoumá a pak rozhodne o případném odvolání. Vacek uvedl, že jeho osobní názor je odvolání nepodávat. „Tady byl zcela malicherný případ řešen silou, což bylo zbytečné, hloupé a dopadlo to, bohužel, tragicky,“ řekl. 

To, zda se odvolá, musí žalobce soudu sdělit do pěti dnů.

Podle Koblížkova obhájce Teryngela soud důkazní situaci vyhodnotil správně. „Dokonce k poškozeným Svobodovým se choval mnohem příkřeji než já ve své závěrečné řeči. Nedomnívám se, že dojde k odvolání,“ řekl Teryngel po vynesení rozsudku.

Soud podle něj přesvědčivě zdůvodnil to, že si prý Svobodovi za tragédii můžou sami. „Útok byl veden natolik razantním způsobem, že opravňoval k použití zbraně,“ uvedl advokát.

Podle zmocněnce rodiny by případ Vrchní soud měl přezkoumat

Zmocněnec rodiny oběti, advokát Pavel Jelínek vyjádřil s rozsudkem rozhodný nesouhlas. „Takový rozsudek jsem skutečně nečekal,“ řekl. Podle něj byl zproštěn obžaloby člověk, který střílel opilý uprostřed sídliště, pod světly, a ne v nějakém temném koutě, kde by měl mít strach.

Soud podle Jelínka nevzal v potaz výpovědi dvou nezávislých svědků, kteří prý vyvrátili verzi obhajoby. Odmítl i názor soudu, že by šlo ze strany bratrů Svobodových o pomstu. Státního zástupce Jelínek vyzval k podání odvolání, aby věc mohl posoudit ještě další nezávislý - Vrchní soud. Páteční rozsudek podle Jelínka „zahýbe právem v Česku“.

Poškozené pozůstalé soud s jejich nároky odkázal na občanskoprávní řízení. Po oznámení zprošťujícího verdiktu zkolabovala sestra oběti a soud musel jednání na 15 minut přerušit.

Kvůli opilosti byl Koblížek obviněn také z ohrožení pod vlivem návykové látky, protože na diskotéku přijel po vypití několika piv osobním automobilem. Tímto případem se zabývá Okresní soud v Ústí nad Orlicí.