Medvědí česnek zavoněl, sběračům ale hrozí pokuty

Olomouc – Vrcholí sezona medvědího česneku – cibulovité rostliny, která je stále oblíbenější v gastronomii. Daří se mu hlavně v lužních lesích, kde roste v celých lánech. Prospívá zdraví, lékaři ho doporučují jíst, ochránci přírody se ale zlobí, že lidé rostlinu ve velkém trhají i v přírodních rezervacích. Sběračům hrozí pokuty.

Medvědí česnek má údajně jméno podle medvědů, kteří ho jedli po zimním spánku. Používali ho už staří Slované. Letos poprvé se dají koupit sazenice také na Floře Olomouc. Spíše než na zahrádku ale na něj lidé chodí do přírody. Roste ve velkém množství Poodří nebo v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Ochráncům přírody se nelíbí, že ho lidé trhají i přírodních rezervacích – například v Hejtmance. „Pohyb mimo cesty není omezený, ale sběr rostlin zakazuje zákon. Rostou tady například chráněné sněženky a bledule, které nešetrným sběrem česneku trpí,“ uvedl vedoucí oddělení ochrany přírody a krajiny správy chráněné oblasti Jan Vrbický.

Do terénu teď častěji chodí strážci. Lidem, které při sběru nachytají, hrozí pokuta až tisíc korun. Sběrači by si také měli dávat pozor, co trhají. Vedle medvědího česneku totiž roste i prudce jedovatá konvalinka, která vypadá úplně stejně. Medvědí česnek ale lze bezpečně poznat podle silné vůně. V kuchyni se používá jako klasický česnek – do pomazánek, polévek, pod maso. Podle lékařů pravidelná konzumace prospívá krvetvorbě, přispívá snižování krevního tlaku, pomáhá i při chřipce, je antibakteriální a protiplísňový.

Lidé sbírají medvědí česnek (zdroj: ČT24)

K vyznavačům medvědího česneku patří Vladimír Všetička. Má svoje místa, kam na něj chodí. Igelitovou tašku nasbírá za pár minut. Na jaře si vždy naplní nasekanou bylinou mrazák. „Normální česnek nám na zahrádkách vyhynul, ten medvědí je plnohodnotnou náhražkou,“ uvedl Všetička.