Muž šel na červenou a ignoroval výzvy policisty – skončil na zemi

Pardubice – Hitem internetu se stalo video zákroku pardubického policisty. Ten zpacifikoval chodce, který vstoupil do ulice na červenou a který zároveň později ignoroval výzvy policisty v civilu, aby na místě zůstal do příjezdu uniformované hlídky. Video zároveň rozvířilo diskusi o tom, zda policista postupoval adekvátně – chodce totiž násilím zadržel kvůli tomu, že šel přes přechod na červenou.

Incident se stal před dvěma týdny na přechodu u Zelené brány v Pardubicích. Muž se svým kolegou čekali s ostatními chodci na přechodu, až padne zelená. Na rozdíl od ostatních lidí ale už ve chvíli, kdy viděli auta před přechodem brzdit, na silnici vstoupili – ještě na červenou. Podle mužova popisu události se za nimi v tu chvíli ozvalo: „Máte mozek? Nemáte oči?“

Oba se prý otočili, mezitím už začali přecházet další chodci. „Pánovi jsme řekli, že právě proto, že máme mozek a viděli jsme, že už nic nejede, tak jsme se – ano – vydali na červenou,“ popsal muž událost. Pán, který je oslovil, s nimi prý ještě ještě chvíli polemizoval o tom, že není dobré chodit na červenou. Oba mu prý odpověděli, že ano, že není, ale že spěchají, a proto že na červenou šli. „Najednou pán řekl, že je od policie, ať se okamžitě zastavíme, načež jsme mu řekli, že jako policista nevypadá a hlavně se jako policista nechová,“ popsal muž. On i jeho kolega mu prý nevěřili, že je od policie, a šli dál – s mužem se odmítali bavit. 

Policista ale opakoval výzvy, ať se oba zastaví. „Řekli jsme, ať ukáže průkaz, což odmítl. Řekl jsem kolegovi, ať zapne mobilní telefon, aby to nahrával, protože jsme tušili, že to není úplně standardní situace,“ popsal muž. Do té doby to prý pořád brali trochu jako legraci. Pak mu pán ukázal průkazku, na které bylo číslo. Muž si ale stihnul přečíst jen číslo, víc prý nestihnul. „Pánovi jsem neustále opakoval, že ho za policistu nepovažuji, protože se tak od začátku nechoval. Takhle by se mohl jako policista prokazovat každý.“ Muži mu prý následně řekli, že jdou do blízké restaurace na oběd, ať si je tam „odchytí“, až přijde uniformovaná hlídka – že to s ní pak rádi vyřeší. Policista v civilu ale muže povalil na zem, protože se dopustil přestupku a na příjezd uniformované hlídky odmítal počkat.

Podle muže, proti kterému policista použil chvat, by se vše vyvíjelo úplně jinak, kdyby policista řekl: „Dobrý den, pánové, já jsem od policie, podívejte se v klidu na můj průkaz, nastudujte si ho, abyste mi věřili. Šli jste na červenou, musíme to řešit.“ V takovém případě by prý oba řekli OK, považujeme to sice za blbost, ale chápeme, že to řešit asi musíte, nebo chcete, tak počkáme, tu pokutu samozřejmě zaplatíme.

Muž dále popsal, že mu při zákroku policisty odletěly brýle, ležel obličejem na chodníku asi minutu a půl. Poté, co se začali sbíhat lidi, policista ho pustil. Muž pak vyhledal lékařskou pohotovost a úrazovou chirurgii. Lékařská zpráva konstatuje zhmožděniny obličeje a krku.

Na otázku redaktora ČT, jestli je policista vyzýval, aby na místě zůstali do příjezdu hlídky, muž potvrdil, že ano. Policista to prý neustále opakoval, a muž mu naopak oponoval, že vzhledem k jeho chování na úvod a jeho civilnímu oblečení a vzhledem k tomu, že viděl průkazku s číslem, ale bez znaku policie, že mu to nevěří a že jde dál. Muž také vyloučil, že by při incidentu použil jakékoli vulgární slovo. 

image_644128
Zdroj: ČT24

Muž, proti kterému policista použil chvat, současně prohlásil, že na sto procent ho policista nevaroval předtím, než použil donucovací prostředky, že se to chystá učinit. „Říkám na rovinu, zase takový frajer nejsem. V momentě, kdyby mi řekl, že použije donucovacích prostředků, zůstal bych tam.“ 

„Já tu situaci nechci dramatizovat, nechci ani toho policistu šikanovat, nebo se mu zpětně mstít touto medializací. Nicméně si myslím, že je dobré, aby lidé v ČR věděli, jestli je to správně, nebo ne. Jestli půjde někdo na červenou, jestli může počítat s tím, že když odmítne zastavit, dostane chvat,“ uvedl dnes muž, který po zákroku policisty skončil na zemi.

Policista po zákroku informoval nadřízeného i státního zástupce

„Policista na místě ihned po zákroku postupoval tak, že vyrozuměl státního zástupce o zranění při použití donucovacích prostředků a o tom, co se na místě stalo, vyrozuměl svého nadřízeného,“ konstatovala mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Postupem policisty se bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Video zaplavilo sociální sítě

Video z incidentu okamžitě zaplavilo sociální sítě. Někteří svědci považují zákrok policisty za neadekvátní. „Na to, co se mělo stát, to bylo neadekvátní. Myslím si, že se to dalo řešit jiným způsobem,“ uvedl svědek Branislav Štefanča. Za nepřiměřený považují tento konkrétní zákrok i poslanci Tomio Okamura (ÚSVIT) a Jeroným Tejc (ČSSD). „Je to medvědí služba pro ostatní policisty,“ upozornil Okamura. Oba poslanci při té příležitosti však také poukázali na nelehkou situaci policistů. „Setkávají se s urážkami a nahráváním, nemají to jednoduché,“ řekl Tejc a zdůraznil, že „99 procent policejních zákroků probíhá profesionálně“. 

Ani právníci nejsou při hodnocení zmíněné situace zajedno. Podle Jana Černého ale policista měl chodce varovat, že použije donucovacích prostředků. „Policista měl před použitím donucovacího prostředku dotyčnému dát slovní výstrahu, nebo chcete-li varovat ho, že donucovací prostředek bude použit. A to zřejmě neudělal, a tím podle mého názoru pochybil,“ uvedl právník Jan Černý. Tato výstraha podle něj není samoúčelná. Mnoho lidí v této situaci se podle právníka po takové výstraze zklidní a není potřeba dalšího zásahu. „Myslím, že pokud by byla výstraha dána i v tomto případě, situace se mohla vyvíjet úplně jinak a klidněji,“ uvedl Jan Černý.

Právník ale současně konstatoval, že zásah policisty nebyl kvůli zdánlivé malichernosti, tedy kvůli přecházení na červenou. Důvodem k zásahu bylo, že dotyčný se bránil pokynům policisty. „To je nutné uznat. Gró problému je v tom, že on odmítal s ním jít,“ uvedl právník Jan Černý.

Podle Jana Černého zasahující policista kvůli absenci slovní výstrahy, že bude použito donucovacích prostředků, své chování úplně obhájit nemůže. Při sledování videa ze zásahu současně právník poznamenal, že v takovém případě už se může mluvit pouze o adekvátnosti či neadekvátnosti zásahu.