Löschnerův pavilon v Kyselce je opraven

V Kyselce na západě Čech dokončili opravu Löschnerova pavilonu. Stal se tak teprve druhou kompletně obnovenou památkou bývalých lázní. Bude z něj muzeum stáčení minerálních vod. Rekonstrukce stála 20 milionů. V Kyselce také pokračují záchranné práce na dalších zdevastovaných domech.

Löschnerův pavilon je postaven v lese nad Kyselkou v alpském stylu. Po letech chátrání má teď zpátky svou původní podobu. Veškeré práce na jeho záchraně probíhaly ručně. „Rekonstrukce byla vedena snahou zachování maxima z původních materiálů. Objekt je ze dvou částí, ta spodní je zděná, vrchní je celodřevěná,“ popsal Martin Hanzl, zástupce společnosti Karlovarské minerální vody, která dům vlastní.

U prvků, které musely být udělány nově, se používaly původní vzory a tesaři i truhláři pracovali původními metodami. Při rekonstrukci museli například rozebrat celé patro a poškozené trámy nahradili novými. Pak patro znovu složili.

V Löschnerově pavilonu se do 60. let 20. století stáčel pramen pojmenovaný po lékaři MUDr. Josefu Löschnerovi, což byl rodinný přítel zakladatele lázní Heinricha Mattoniho. MUDr. Löschner byl odborníkem na léčivou vodu, jeho pramen už ale zanikl. Martin Hanzl ze společnosti Karlovarské minerální vody vzal štáb ČT například do místnosti pavilonu, kde původně byla expedice - odtamtud se odvážela zabalená minerální voda dolů do údolí.

Pavilon bude už brzy sloužit jako muzeum. Správci shromažďují historické materiály, hlavně listiny, etikety a dobové fotografie. „Bude tady určitě originál sochy Heinricha Mattoniho, jehož kopie je umístěna v parku. Bude tu také busta MUDr. Löschnera, která je rovněž umístěna v nice v lázeňském parku. A bude tady stroj věžních hodin z kostela v Radošově i další objemnější a větší artefakty,“ popsal Martin Hanzl.

Löschnerův pavilon je s domem Stallburg teprve druhou kompletně opravenou památkou v Kyselce, která patří výrobci minerálních vod. Oba domy byly ještě nedávno hodně zchátralé. Za to udělili památkáři majiteli téměř dvoumilionovou pokutu, kterou nakonec zrušil soud. „Myslím si, že pracují tak, jak si přeje památková péče, tam nejsou výhrady,“ uvedl Antonín Haidlmaier, vedoucí oddělení památkové péče z Karlových Varů.

Oprava dalších zdevastovaných domů v Kyselce

V Kyselce pokračují záchranné práce i na dalších zdevastovaných domech, které teď vlastní obecně-prospěšná společnost Lázně Kyselka. Na obnovu věže Jindřichova dvora byla vyhlášena veřejná sbírka. „Doposud se nám podařilo vybrat 220 000, odhad té opravy se počítá do jednoho milionu korun,“ řekl Aleš Labík (nez.), starosta Kyselky.

V Kyselce je třeba opravit ještě 9 domů. Obnova podle odhadů potrvá 10 až 15 let, podle toho jak se obecně-prospěšné společnosti podaří sehnat další peníze. 

Löschnerův pavilon v Kyselce je opraven (zdroj: ČT24)