Projekt Černý pelikán dělí českobudějovickou veřejnost

České Budějovice - Až miliardu korun si vyžádá plánovaná výstavba obřího obchodního centra Černý pelikán v Českých Budějovicích. Stát by mělo hned vedle historického jádra. Již pouhý model centra však vzbudil silné emoce. Odpůrci i zastánci výstavby se navzájem častovali argumenty pro i proti. Jedni poukazovali na hlučnost, přetížení dopravy a zásah do života. Investor naopak obavy považuje za přehnané, část z miliardové investice půjde také na obnovu zeleně a parkovací prostory.

Černý pelikán má zatím podobu modelu. Uvnitř mají být obchody, kanceláře, byty i obří akvária. Vedle nich vznikne parkoviště, které má mít podle ředitele firmy MONT TD, investora celého projektu, Petra Zdobinského 232 míst.   

Budoucí místo stavby je tvořeno torzem bývalého masokombinátu, dvorky a zahradami. Obklopují je také činžovní domy. Některým sousedům se projekt nelíbí, proto protestují. „Místo výstavby obchodního nákupního centra měli za tímto účelem přistoupit k renovaci a revitalizaci objektu masokombinátu,“ nabízí řešení odpůrce projektu Ladislav Dolanský.  

Odpůrci shromáždili připomínky a zamířili na krajský úřad. Čtyři hodiny pokládali otázky investorům a znalcům. Obávají se kolapsu dopravy, hluku, nelíbí se jim kácení vzrostlých stromů. Zastánci projektu zase slibovali, že zasadí nové stromy a na střeše udělají zahradu. Doprava podle nich kolabovat nebude, vybudují odbočovací pruhy. „Dopravní zátěž bude menší, většina návštěvníků obchodního centra budou pěší,“ slibuje Petr Zdobinský. „Za předpokladu splnění podmínek je tento projekt z hlediska ochrany životního prostředí akceptovatelný,“ tvrdí zpracovatel posudku Václav Obluk.   

Radnice nechce být arbitrem v tomto sporu. Zásadní výhrady ale k projektu nemá. „Mají tam podnikatelské záměry, které jsou v souladu s územním plánem,“ říká náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová.

Kraj do konce září rozhodne, zda stavba ovlivní život v jejím sousedství. Investor odhaduje, že nové obchodní centrum začne budovat v příštím roce. Stavební práce potrvají asi 14 měsíců.