Řidič autobusu s řidičským průkazem na malou motorku

Prachaticko - Do vězení by měl dnes nastoupit 22letý Josef Šelepa. Toho policie v jižních Čechách čtyřikrát přistihla za volantem autobusu, přestože vlastní řidičský průkaz pouze na malý motocykl. Po návratu z vězení plánuje nástup do autoškoly. Jeho firma se čtyřmi autobusy dál funguje.

Za volantem zájezdového autobusu s cestujícími, tak policisté zadrželi Josefa Šelepu loni na podzim poprvé. Stejná situace se opakovala ještě třikrát. Za opakovanou jízdu s pasažéry pouze s řidičským průkazem na malý motocykl ho poslal Prachatický soud v polovině února na čtyři měsíce do vězení. „Do vězení nastupuji za čtyři hodiny. Až se vrátím, tak budu dělat tuhle práci – řidiče autobusu,” říká Josef Šelepa. Firma, pro kterou Josef Šelepa nakoupil čtyři autobusy, by měla fungovat i po jeho návratu.

22letý podnikatel si chce co nejdřív dodělat autoškolu. A znovu řídit autobus. „Pokud si odpyká svůj trest a splní zákonné podmínky, není důvod, proč by řidičský průkaz nezískal,” tvrdí mluvčí jihočeské policie Pavel Marušák. Ale psycholog Rostislav Nesnídal s tím nesouhlasí: „Než řidičák obdrží, měl by projít psychologickými prohlídkami, znaleckým zkoumáním, protože tento člověk se ukazuje, že může být pro společnost velmi rizikový.”

Josef Šelepa bude pravděpodobně už trávit noc v cele. Slibuje ale, že za volant autobusu se nevrátí, dokud nebude mít platný řidičský průkaz.