Liberecké muzeum vystavuje Kaplického mozaiku

Liberec – Severočeské muzeum v Liberci láká návštěvníky na nový exponát. Je jím skleněná mozaika Josefa Kaplického, otce známého architekta Jana, která v padesátých letech zazářila na světové výstavě Expo 58 v Bruselu.

Šest metrů vysoká a dva a půl metru široká mozaika reprezentovala na Expu československé sklářství. Tehdy návštěvníky výstavy ohromila. „To bylo velké překvapení pro celý svět, Čechoslováci se poprvé po letech objevili na Západě s díly, která byla do té doby neznámá,“ řekl kurátor sbírek libereckého muzea Oldřich Palata.

Od roku 1960 zdobila mozaika prostory libereckého muzea, posledních třicet let strávila v depozitáři v Raspenavě, kde čekala na restaurátorské práce. Zde ji ale loni poškodila povodeň. Nyní se oprav konečně dočkala. „Zažíváme velký nárůst zájmu o Expo 58 a vše, co s ním souvisí. Před třemi lety byla v Praze velká výstava, ale mozaika v té době nebyla ve vystavovatelném stavu,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Velká voda poškodila podklad mozaiky. Restaurátoři ji museli vyčistit a doplnit chybějící skleněné kameny. Použili k tomu původní materiál i odstíny. Poprvé si budou moci návštěvníci dílo prohlédnout 14. září, kdy muzeum také zahájí výstavu prací Kaplického žáků.