Staré koleje z Kyjova do Mutěnic nahradí cyklostezka

Kyjov/Mutěnice (Hodonínsko) - Jedna z nejdelších cyklostezek v regionu vyroste mezi Kyjovem a nedalekými Mutěnicemi. Téměř patnáctikilometrová asfaltobetonová cesta vedoucí přes Svatobořice a Dubňany nahradí starou železniční trať, kterou dráhy přestaly využívat před třemi roky. Hotová by měla být do poloviny příštího roku.

Jednokolejné trati číslo 257 místní snad odjakživa přezdívají Mutěnka. První lokomotivy se po ní začaly prohánět v roce 1900, v minulém století měla v Kyjově dokonce samostatné nádraží. Po sto letech však železniční úsek začal ztrácet na významu pro nákladní i osobní dopravu, a tak byl 30. dubna 2009 úředně zrušen. „Obce s tím nesouhlasily, ale byli jsme prostě postaveni před hotovou věc. Takže jsme začali přemýšlet, jak by se stará železnice dala využít,“ řekl starosta Dubňan František Tříska (Svobodná občanská samospráva).

Na trať by se měl život vrátit už brzy. Projíždět tudy ale nebudou vlaky, nýbrž skupinky cyklistů. „Myslím si, že cyklostezka bude poměrně atraktivní i pro turisty. Povede převážně lesem a také kolem dvou vyhlášených vinařských lokalit Pod dubňanskú horú a Mutěnické búdy,“ doplnil Tříska. Opuštěné nádražní budovy by se zase mohly proměnit v podniky s občerstvením.

Cyklisté ani pěší už nebudou muset po rušných silnicích

Novou trasu, jež propojí Kyjov, Svatobořice-Mistřín, Dubňany a Mutěnice, ale nevítají pouze kolaři a vyznavači in-line bruslení. Lidé, kteří se mezi blízkými obcemi často pohybují pěšky, se těší, že se jednoduše vyhnou rušné silnici. „Tato cyklostezka bude úplně mimo hlavní komunikace, takže by měla přispět k větší bezpečnosti provozu,“ věří starosta Mutěnic Dušan Horák (nez.).

Bývalá železnice poskytne nové cyklostezce ideální základy. Jelikož je trať zpevněná, stavba by neměla trvat déle než dva měsíce. Práce na nové cyklostezce by měly začít příští rok na jaře.

S podobnými projekty na proměnu starých kolejí a cest přišly i další obce v kraji, například Hrušovany a Nezamyslice. Jinde však zatím zůstává pouze u plánů. Mutěnické cyklostezce totiž nechybí to nejdůležitější - peníze. Dotaci ve výši 75 procent z přibližně 20 milionů korun projektu poskytne Státní fond dopravní infrastruktury, zbývající statisíce z vlastních rozpočtů doplatí přilehlé obce. Ty na podporu cyklostezky vytvořily dobrovolný svazek Mutěnka.