Středověká věž je zachráněna, ČT pomohla a dostala cenu

Praha – Česká televize přispěla k záchraně středověké věže Jakobínky. Reportáž, jež předloni upozornila na úřední opomenutí, které téměř vedlo ke zničení památky, ocenil Syndikát novinářů spolu se sdružením ProBohemia v soutěži Média na pomoc památkám. Památkáři i díky reportáži věž Jakobínku znovu „objevili“ a nyní se chystají zpřístupnit ji veřejnosti.

Jakobínka stojí nad vltavským břehem od středověku. Téměř 60 let však formálně neexistovala. Správci ji po roce 1948 zapomněli zapsat do evidence. Když se na jejich chybu přišlo, trvalo šest let, než úředníci dokázali věž znovu „zhmotnit“. Nyní už je zapsána v majetku Národního památkového ústavu. Protože však věž dlouho nikdo neudržoval, hrozilo její zřícení.

Nyní začal nový vlastník připravovat opravu. Začne na podzim, stát bude asi šest milionů korun. „Musí se stabilizovat celá helmice, tedy zastřešení věže,“ přiblížil ředitel budějovické pobočky Národního památkového ústavu Petr Pavelec. Práce budou probíhat stejným způsobem jako ve středověku. Památkáři budou využívat dřevěné jeřáby a staré nástroje.

Po dokončení potřebných oprav bude z Jakobínky rozhledna. První návštěvníci se do údolí podívají v druhé polovině příštího roku.

ČT a Média na pomoc památkám

Česká televize získala tři první místa v televizní kategorii soutěže, kterou pořádá Syndikát novinářů se sdružením ProBohemia.

Ceny získali krajský reportér Aleš Hazuka za reportáž o věži Jakobínce, David Macháček z redakce Reportérů ČT za příběh záchrany románského kostelíka v zatopeném městečku na Želivce a Václav Žmolík a Rebeka Bartůňková za reportáže o stavu západočeských lázní Kyselka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)