Squatteři slezli z Milady

Praha - Asi 40 lidí v noci na dnešek obsadilo opuštěnou vilu Milada v Praze 8. Policie proti squatterům po půlnoci zasáhla. Do akce bylo nasazeno sto policistů a vrtulník. Na služebnách v okolí skončilo kvůli přestupku zhruba 25 z nich. Deset squatterů ale vylezlo na střechu budovy, kde jich šest zůstalo až do pozdního odpoledne. Pětice squatterů potom, co slezli, naložili do svého vozu aparaturu a další věci, které do budovy přivezli na sobotní happening. Nakonec střechu opustil i poslední člověk, údajně žena. Policie je vyslechne, a poté případ předá radnici. Při nočním zásahu policie byli lehce zraněni čtyři squatteři a dva policisté.

S nočním zásahem pomáhali policistům hasiči, protože squatteři se v budově zabarikádovali. Policistům nadávali a házeli na ně různé předměty, uvedla policejní mluvčí. Jeden z policistů si při zákroku podle ní zlomil ruku. Kolem poledne přišly squattery na střeše podpořit asi dvě desítky lidí. Uváděli, že policisté při zásahu utvořili „uličku jako za socialismu“, ale nebylo to prý nic strašného. Dorazil i nestor českého anarchismu Jakub Polák. Skupinka se postupně rozrostla, lidé přivezli hudební aparaturu. Produkci z parkoviště zakázal správce areálu. Lidé odvezli aparaturu na jiný pozemek, policie a zástupci městské části i na něm pouštění hudby ukončili.

Vilu obepínají policejní pásky. Squatteři na sebe občas pokřikují. Na místě jsou také strážníci a záchranná služba. Zatím poslední, kdo střechu opustil, byl dnes odpoledne podle Rösslerové slovenský občan; stejně jako ostatní squatteři je podezřelý z přestupku, navíc prý neměl doklady a musel na cizineckou policii.

Squatteři ukončili protest na střeše Milady (zdroj: ČT24)

Squatteři měli v sobotu večer u Milady happening a koncert. „Pro nás to byla čistě demonstrativní akce poukázat na to, že před třemi lety ten barák vyklidili a slibovali, že ho opraví. Neopravili, chtěli jsme ukázat, jak se nakládá se státním majetkem,“ uvedl pro ČT jeden z účastníků. Připomínali si tři roky od doby, kdy byl tento poslední pražský dlouhodobě obývaný squat policejně vyklizen. Chátrající objekt se nachází na pomezí Troje a Holešovic v blízkosti mimoúrovňové křižovatky Pelc-Tyrolka. Patří ministerstvu školství, jemu se roky nedaří objekt prvorepublikové vily zrekonstruovat a najít pro něj smysluplné využití.

Vila byla opuštěna v roce 1988. O deset let později se do domu nastěhovali squatteři. Pořádali zde koncerty či protirasistické festivaly, okolní obyvatelé si však stěžovali na hluk a nepořádek. Policie a správce domu, kterým byl Ústav pro informace ve vzdělávání, se několikrát pokoušeli objekt vyklidit. Poslední velká akce proti squatterům byla v Miladě v červnu 2009.