V beskydských lesích vědci měří koncentrace CO2

Bílý Kříž (Beskydy) - Přímo uprostřed beskydských lesů sledují vědci koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře. Unikátní výzkumná stanice dodává data do sítě monitorující globální oteplování. V pátek ji navštívila i velvyslankyně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Kilometry kabelů připojené k bizarním předmětům. Tak vypadá stanice, kde se měří změny v klimatu. „Ve Velké Británii je velmi důležitou součástí vládní politiky hledání způsobů, jak vybudovat nízkouhlíkovou budoucnost,“ uvedla J. E. Sian MacLeod, velvyslankyně Velké Británie v ČR.

Monitorovací stanice Czech Globe je vůbec nejstarším zařízením podobného typu v Česku. Koncentraci oxidu uhličitého v atmosféře tady měří vědci přímo v prostředí lesních ekosystémů. Jeho množství už přitom narostlo téměř o 15 procent.

Koncentrace CO2
Zdroj: ČT24

Vědci také porovnávají růst stromů v uměle vytvořeném prostředí s dvojnásobným množstvím oxidu uhličitého, než je v atmosféře a v prostředí s koncentrací normální. „Ve sféře se zvýšenou koncentrací CO2 pozorujeme téměř dvojnásobné množství kořenů,“ uvedla Petra Rajsnerová, pracovnice Czech Globe. Jenže oxid uhličitý dobrým hnojivem zdaleka není. Vedlejší účinky způsobují třeba vysušování půdy.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)