Nový způsob likvidace holubů zkouší v Havířově

Havířov – Poprvé přemnožené holuby pro město Havířov nechytá specializovaná deratizační firma, ale samotní ochránci přírody. Holubi tak nekončí v kafilérii, ale v přírodě, kde slouží jako potrava pro dravé ptáky.

Pavlovova ulice v centu Havířova je jedno ze čtyř míst odchytu hladových ptáků. Holubi při odchytu musí mít neustále dostatek zrní a pitné vody. I proto je musí ochranáři vybírat z klecí co dva dny, jak informoval předseda ČSOP v Havířově Lubomír Kminiak. Místopředseda ČSOP Daniel Varga dodal, že odchyt je zatím úspěšný, chyceno bylo již zhruba sto holubů.

Potencionálních přenašečů infekční salmonelózy nebo ornitózy, ale také roztočů a parazitů, kteří u lidí vyvolávají alergické reakce, je jenom v Havířově několik stovek. Odchycení holubi putují v přepravkách do voliér blízko lesa. Aby se nevraceli, zůstávají v nich dva týdny. Lubomír Kminiak říká, že holubi jsou pak přemístěni do připravených holubníků a pak už je vše podle jeho slov otázkou přírody.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Stav bažantů tady v okolí se během dvou let rapidně zvýšil, hlavně v letošním roce, kdy ti holubi tady sehrávají svou důležitou úlohu,“ nechal se slyšet předseda okresního mysliveckého spolku v Karviné Václav Přeček. Havířov tak nejen obnovuje rovnováhu v přírodě, ale také ušetří. Odchyt prováděný ochránci přírody vyjde město na 20 tisíc korun, což představuje pětinu částky, kterou si účtuje deratizační firma.