Historický zvon z 16. století rozbili zloději, půlku ukradli

Krnsko (Mladoboleslavsko) – Zloději zničili v Krnsku na Mladoboleslavsku historický renesanční zvon. Vloupali se do hřbitovní zvonice, památku roztloukli na kusy a ukradli víc než polovinu hmoty. Škoda je mnohamilionová, zloději za zvonovinou dostanou až několik set tisíc.

Vzácný zvon vznikl v roce 1581 v dílně Ondřeje Pražského, šlo o jedno z jeho největších děl. „Války to přežilo a nepřežilo to dnešní dobu,“ posteskl si administrátor mladoboleslavského arciděkanství Pavol Poláček. Zloději, kteří se do zvonice vloupali, historický zvon shodili z trámu, na kterém byl pověšen, a zničili ho. „Buď použili nějaké velké kladivo, nebo palici a rozbili ho a zřejmě po částech odnosili,“ popsal krnský starosta Ivan Grasev. Zhruba polovinu hmoty potom ukradli. Na vylomené dveře zvonice upozornili radnici lidé, kteří na místě venčili psy.

Radek Pejšek, odborník na zvony litoměřické diecéze:

„Jde o významnou a kvalitní renesanční kovoliteckou památku ze zavedené mladoboleslavské dílny, s výjimečnou výzdobou a rozsáhlými českými nápisy. Zvon byl litý přímo pro krnský kostel.“

Škodu, kterou zloději zničením zvonu napáchali, odhadli policisté na 4,5 milionu korun. Podle generálního vikáře litoměřické diecéze Stanislava Přibyla ale ve skutečnosti škodu nelze vyčíslit. „Je to neskutečné barbarství,“ podotkl. I rozbité kusy jsou ovšem velice cenné. „Zvonovina je velice drahá. Hodnota toho materiálu byla kolem tři čtvrtě milionu, to znamená, že polovinu té sumy by mohli někde zpeněžit,“ naznačil Pavol Poláček, proč se zloději spokojili s kusy zhruba z poloviny zvonu.

Policie po zvonu i jeho zlodějích pátrá, podle jejího mluvčího Davida Schöna je možné, že se zloději kusy památky pokusili prodat některému sběrateli. „Na případu spolupracujeme i s kriminalisty, kteří se zabývají pátráním po uměleckých dílech a památkách,“ doplnil.

Obec zatím zabezpečila poškozenou zvonici. Zbytek zvonu nechá v nejbližší době farnost odvézt do depozitu litoměřické diecéze.

Lucie Rosí o zničení renesančního zvonu (zdroj: ČT24)