Dálnice D3 oficiálně vede do Veselí, ale řidiči se po ní projedou až zítra

Tábor – Více než dvakrát tak dlouhá, než byla ještě ráno, je oficiálně dálnice D3. Ta má v budoucnu spojit Prahu, Tábor, České Budějovice a hranice s Rakouskem, zatím vede z pomezí Středočeského a Jihočeského kraje do Tábora a nově i do Veselí nad Lužnicí. Ředitelství silnic a dálnic sice dnes stavbu slavnostně otevřelo a uvedlo do tzv. předčasného užívání, řidičům však bude k dispozici až v pátek.

Dálnici D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí slavnostně otevřel ministr dopravy v demisi Zbyněk Stanjura, první auta po 25kilometrovém úseku projedou v pátek v pět hodin ráno.

Silnice I/3, jejíž část teď nahrazuje dálnice D3, je součástí panevropské komunikace E55. Velmi vytížená bývá na začátku prázdnin, protože slouží jako nejrychlejší spojnice Prahy či severních Čech s Rakouskem a tím i Chorvatskem. Celoročně po jihočeské E55 v průměru projede 20 tisíc aut každý den, dosud se ale po dálnici nedostala dále než do Tábora. Tam bylo nutné sjet na starou silnici a pokračovat hustě osídlenou táborskou aglomerací přes Sezimovo Ústí a Planou nad Lužnicí a dále středem Klenovic, Soběslavi a okrajem Veselí nad Lužnicí. Cestou po dálnici odpadne neustálé zpomalování na 50 km/h, průměrná rychlost se tak zvedne takřka na dvojnásobek.

Dálnici D3 slavnostně otevřeli ministři Stanjura a Kuba či šéf ŘSD Čermák.
Zdroj: ČT24

Otevření nového dálničního úseku uvítají také obyvatelé obcí, jejichž středem prochází silnice I/3, zlepší se životní podmínky i bezpečnost. „Po několika desítkách let se vyřešil problém, který od nás ve směru na Tábor byl – to byla doprava, která velmi často obtěžovala občany nejenom u nás, ale i ve všech okolních městech nad námi,“ uvedl veselský místostarosta Václav Matějů.

Přes radost z otevření dálnice se obyvatelům měst na Táborsku dělají vrásky z kamionů. Obávají se, že ve snaze vyhnout se placení mýtného budou i nadále jezdit po staré silnici. „Budeme-li to vidět jako potřebné, budeme spolupracovat s Policií ČR, co se týče dodržování rychlosti, budeme spolupracovat s Celní správou například, co se týká převažování kamionů, aby nám silnice ve městě nezničili,“ plánuje místostarosta Veselí nad Lužnicí Václav Matějů.

Dálnice bude k dispozici i řidičům bez známky

Stavba trvala pět let, podle ředitele českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic Miloslava Ouředníka je to na tak rozsáhlou akci odpovídající doba. „Například most přes řeku Lužnici má více než kilometr, to není stavba, která se dá realizovat během jedné nebo dvou sezon,“ poukázal.

Do konce roku bude dálnice D3 v tzv. předčasném uzívání a řidiči budou zproštěni od poplatku za dálniční známku. Úleva se ale netýká nákladní dopravy, mýtné brány budou v provozu ihned. S výjimkou napojení v Táboře a prozatímního konce dálnice se ale bude jezdit až po Veselí nad Lužnicí plnou rychlostí. V okolí dálnice však ještě budou pokračovat práce, ŘSD mohlo následně požádat o vydání kolaudačního rozhodnutí. „Je předpoklad, že na některých objektech ještě dojde k omezení provozu,“ uvedl Miloslav Ouředník.

D3 má čím dál větší zpoždění, další stavba začne u Budějovic

Stavba celé dálnice D3 postupně nabírá zpoždění, naposled se zvýšilo v zimě – stavbu do Veselí se nepodařilo otevřít v původním termínu loni v prosinci. Otevření důležitého úseku na Táborsku, který dálnici prodloužil více než na dvojnásobek – z 18 na 42 kilometrů – potom stanovil ministr dopravy Zbyněk Stanjura na začátek prázdnin, což už se podařilo. Dnes se proto dálnice slavnostně otevírá, aby byla k dispozici těm, kdo zamíří na dovolenou hned po vysvědčení. Stavařům se podařilo práci dokončit navzdory podmínkám, které panovaly – zimě, povodním a nakonec i tropickým vedrům.

Výstavba dálnice D3 bude pokračovat, podle Miloslava Ouředníka by během deseti let měla dosáhnout na česko-rakouské hranice. Nejprve však přijde na řadu stavba úseku, který pak zůstane nějakou dobu izolován. „Následovat bude stěžejní úsek výstavby samotného obchvatu jihočeské metropole, který je nyní intenzivně připravován,“ řekl při otevření nového úseku ministr Stanjura. Podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka probíhá tendr také na další dvě stavby. Zatímco pro jihočeské části dálnice existují alespoň orientační termíny dokončení, zcela nejasné je, kdy začne stavba D3 ve Středočeském kraji, zejména kvůli sporu o její trasování, teprve loni se úřady shodly, že povede Posázavím.

Stavby D3 0307 a 0308 Tábor–Soběslav–Veselí n. L.

  • celková délka: 25 010 m
  • jízdní pruhy: 4
  • mimoúrovňové křižovatky: 5 (Tábor, Planá, Soběslav, Dráchov, Veselí)
  • mostů: 48
  • protihlukové stěny: 10 objektů (3 639 m)
  • zhotovitel: sdružení D3 Tábor–Veselí nad Lužnicí (Strabag, Metrostav, Eurovia CS, Inžinierske stavby)
  • cena: 12,5 miliardy Kč (vč. DPH)